Ga direct naar inhoud
Nieuws

Droogte in natuurgebied Harderbroek

02 augustus 2018 | Marjolein Koek

In natuurgebied Harderbroek is de droogte goed merkbaar. Sommige gedeelten vallen droog. Natuurmonumenten pompt extra water naar het gebied om het voortbestaan van het moerasgebied veilig te stellen.

Harderbroek

Het Harderbroek is een moerasgebied en valt nu droog doordat er al weken geen regen is gevallen. ‘Dat delen van het gebied soms droog vallen is niet erg; het hoort bij het natuurlijk proces van een moeras,’ zegt Ruben Kluit, boswachter in het gebied. ‘Maar met de ernstige droogte van nu krijgen wilgen ineens de kans om te kiemen. Als die wilgen groter worden verdwijnt het moeras, en daarmee ook het leefgebied van bijzondere vogels als de roerdomp, baardmannetje en kleine karekiet. Dat willen we niet. Natuurmonumenten laat daarom sinds enkele weken extra water het gebied in om droogvallen van het moeras en kiemen van de wilgen te voorkomen.

Maximaal haalbaar

Het Harderbroek is 280 hectare groot. Het hele gebied nat houden, is geen optie. Daarom houdt Natuurmonumenten een deel van het moeras goed nat, terwijl de andere delen droogvallen. ‘Ik krijg van wandelaars vragen of we niet meer kunnen doen om de vissen te redden. Ik snap dat, want het is een rotgezicht, maar ook deel van de natuur. Bij het inlaten van water verdampt er zoveel water zo snel. Wat we nu doen is het maximaal haalbare.’

Reset voor moeras

Ruben ziet ook de voordelen voor het natuurgebied: ‘De dode vissen vormen weer voedsel voor andere dieren, die het ook zwaar hebben in deze tijden. Als het straks weer natter is, verwachten we dat waterplanten weer flink kunnen groeien omdat er geen vissen zijn die ze opeten. Het moeras krijgt door de droogte als het ware een ‘reset. In de loop der tijd zullen ook de vissen terugkeren.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter