Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort bij Abcoude

Fort bij Abcoude

Welkom in Fort bij Abcoude

Wat een verrassing als je door poterne of tunnel loopt en voor het eerst oog in oog staat met de verscholen kazerne van Fort bij Abcoude! Dit oudst gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam is als enige van deze waterlinie gebouwd van baksteen en heeft twee verdiepingen. Vroeger waren hier honderden soldaten gelegerd. Nu is het fort een belangrijke overwinterlocatie voor vleermuizen, maar ook de ijsvogel en ringslang voelt zich hier thuis.

Boswachter Olga Ekelenkamp

Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort bij Abcoude

Over het gebied

Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit de Stelling van Amsterdam. Deze 135 km lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten beschermde de hoofdstad Amsterdam. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt de Stelling van Amsterdam het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies tellen 96 forten, 2 kastelen en 6 vestigingen en zijn gebouwd tussen 1815 en 1940. die vanaf 1885 gebouwd werd. 

Geschiedenis van het fort

Fort bij Abcoude is het oudst gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam en is gebouwd tussen 1884 en 1887.  Tijdens de bouw van de bakstenen kazerne werd de brisantgranaat uitgevonden, die dwars door baksteen kon schieten. Zo was de kazerne van Fort bij Abcoude al gedateerd vĂ³Ă³r de oplevering. 

Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. In 2006 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Na een grondige restauratie krijgt Fort bij Abcoude in 2025/2026 een nieuwe bestemming. Alleen door herbestemming en exploitatie kan Natuurmonumenten dit onderdeel van UNESCO Werelderfgoed voor komende generaties behouden. Uiteraard blijft het fort toegankelijk en beleefbaar voor bezoekers.

Rondkijken op het fort

Fort bij Abcoude wordt op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag opengesteld. Van 1 mei tot 1 oktober van 10:00 tot 17:00 uur en van 1 oktober tot 1 mei van 10:00 tot 16:00 uur. De poorten worden dan geopend zodat bezoekers een ommetje op het forteiland kunnen maken. De kazerne en andere gebouwen blijven echter gesloten. Toilet is wel toegankelijk tijdens deze openstellingen.

Lijkt het je interessant om ook eens Ă­n Fort bij Abcoude te kijken? Ga dan met een gids een kijkje kan nemen op het binnenfort. Via de brug over de fortgracht kom je op het rijkbegroeide terrein. Je vindt hier het hoofdgebouw met kruitmagazijn, waterkelder en slaapvertrekken. De buitenmuren zijn wel 1,8 meter dik! Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke ‘Oreillon’ zie je Fort Nigtevecht liggen. Vroeger kon men vanaf dit punt met het kanon in oostelijke richting schieten. Tickets voor rondleidingen op Fort bij Abcoude kun je reserveren via de website van Natuurmonunenten. 

Liniepad: van fort naar fort

Van Fort bij Abcoude loopt de wandelroute 'Liniepad' van 10 kilometer naar Fort Nigtevecht. Je wandelt door oer-Hollands boerenland langs het riviertje de Gein. Onderweg kom je langs restanten van de Stelling van Amsterdam; de batterijen aan het Gein en de oude liniedijk.

Hoe is het fort te bereiken?

  • Openbaar vervoer: Stap uit op treinstation Abcoude. Je wandelt in circa 20 minuten naar het fort. Volg Spoorlaan in zuidelijke richting (gaat later over in Bijdorplaan) door het centrum van Abcoude. Aan het einde rechts Kerkstraat in. Ga de brug over de Angstel en sla daarna linksaf. De ingang van Fort bij Abcoude vind je na 300 meter links.
  • Per auto: Volg de bruine ANWB-borden langs de Molenweg naar de parkeerplaats van het fort. Deelnemers aan rondleidingen worden bij het pontje opgehaald door de fortengids. Overige bezoekers moeten via de Molenweg een stukje teruglopen naar de oprit van het fort (Gozen Doornpad).

 

Fort bij Abcoude

De mooiste routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar