Ga direct naar inhoud
Nieuws

Reizend restaurant De Maaltuin strijkt neer op Fort bij Abcoude

07 maart 2025 | Olga Ekelenkamp

Reizend restaurant De Maaltuin strijkt van 4 tot en met 27 april neer op Fort bij Abcoude. Het is de vierde keer dat het fort een dergelijke culinaire én cultuurhistorische belevenis herbergt.

De Maaltuin op Fort bij Abcoude

Voor Natuurmonumenten is de komst van De Maaltuin een heuglijk feit, want dit reizende restaurant sluit naadloos aan bij haar doelstelling. Namelijk: het vertellen van het boeiende verhaal van de Hollandse Waterlinies en hoe wij met water als wapen ons land wilden verdedigen. Dat doet De Maaltuin op een uiterst creatieve, culinaire en eigen wijze.

De Maaltuin vertelt het verhaal van cultureel erfgoed

De Maaltuin luidt de lente in op Fort bij Abcoude, het oudste landfort van de stelling van Amsterdam. Tijdens het diner ontdek je het kruitmagazijn, de waterkelder en slaapvertrekken van de soldaten. Het pop-up restaurant neemt haar gasten mee op ontdekkingsreis in de wereld van de voormalige bewoners van het fort.

Thuishaven voor natuur

Wat in tijden van oorlog een overzichtelijk bakstenen bouwwerk was, is nu een verwilderde thuishaven voor mysterieuze en onverwachte gasten, van vleermuis tot ijsvogel. Het fort opent speciaal haar deuren voor deze spannende editie van De Maaltuin, waar nieuwsgierige bezoekers de natuur en historie kunnen proeven en beleven.

Eetbare verhalen in de slaapzalen en het kruitmagazijn

De geschiedenis van de verdedigingslinie komt tot leven tijdens een culinaire ontdekkingstocht langs de  fortgracht, batterijen en kazerne. Gasten komen aan met het pontje en wandelen door de prachtige ruige natuur op het fort. Ze ontdekken vervolgens hoe Fort bij Abcoude bijdroeg aan de veiligheid van 1 miljoen Nederlanders, die in tijden van oorlog toevlucht konden zoeken in een door water omringde hoofdstad. 

Daarna strijken gasten neer voor een uitgebreid diner in het fort, geïnspireerd op de vele verhalen die deze historische plek rijk is. De slaapvertrekken en munitiedepots zijn omgetoverd tot knusse eetzalen. Het menu is nog geheim, maar verwacht hartverwarmende ingrediënten en bijzondere gerechten geïnspireerd op de verhalen en omgeving van het fort.  Uiteraard zijn er ook vegetarische varianten van het menu verkrijgbaar en wordt er rekening gehouden met allergieën.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.demaaltuin.nl.  
 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp