Ga direct naar inhoud

Meten van broeikasgasdynamiek

In het Fochteloërveen doen Wageningen University & Research en Natuurmonumenten onderzoek naar de effecten van natuurherstelmaatregelen op ons klimaat. Met behulp van een meetmast wordt de opname van koolstofdioxide en methaan (broeikasgassen) in een deel van het Fochteloërveen gemeten.

Meetmast Fochteloerveen

Veengebieden behoren tot de meest koolstofrijke ecosystemen ter wereld. De natuurherstelmaatregelen in het Fochteloërveen hebben als doel de uitstoot van kooldioxide (CO₂) te verminderen en de natuurlijke koolstofbalans te herstellen. Hiertoe is een meetmast - ofwel een fluxtoren - geplaatst met een zogenaamd Eddy Covariance-systeem. Dit systeem bestaat uit:

  • een anemometer voor het meten van windsnelheid en -richting;
  • een gasanalysator voor het meten van concentraties koolstofdioxide en methaan;
  • een datalogger voor het registreren van de gegevens; en
  • hulpsensoren voor het meten van meteorologische parameters.

De Eddy Covariance-techniek speelt een belangrijke rol in het monitoren en evalueren van de impact van activiteiten op het herstel van veengebieden. Door continue gegevens over de opname en afgifte van koolstofdioxide en methaan te verstrekken, krijgen we inzicht in hoe herstelinspanningen de koolstofdynamiek van veengebieden beïnvloeden. Deze informatie helpt ons de impact van herstel van veenecosystemen te monitoren.

De meetmast is halverwege juni 2024 geïnstalleerd in het Fochteloërveen. Voor vier opeenvolgende jaren (t/m 2028) zal de meetmast de broeikasgasdynamiek in dit gebied inventariseren. Het onderzoek is onderdeel van Peat Pals for LIFE.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Brunstingerplas