Ga direct naar inhoud
Nieuws

Typisch Lente in Twente

20 maart 2020 | Simone Damhof

Als de bosbodem bedekt is met witte bloemen en de slanke sleutelbloem in het bos langs de kabbelende beekjes staat, dan is voor de boswachters in Twente de lente begonnen.

sleutelbloem bosanemoon

Bosanemoon

Het bos oogt nog niet groen, de bomen zitten nog niet in blad, maar de bodem is bedekt met witte bloemen. Zo ziet een bos in een sprookjesboek eruit. De witte bloemen staan zo dicht op elkaar dat je soms denkt dat het nog sneeuwvlokjes zijn. In enkele oude bossen, zoals die  van Landgoed Egheria, kun je in de lente zo’n bloementapijt aantreffen.

Bosreservaat Smoddebos

Het meest mooie tapijt vind je in het Smoddebos, een bosreservaat in de gemeente Losser. Nederland kent zestig bosreservaten. Een bosreservaat is een gebied, waarvan met de beheerder is afgesproken dat er geen houtoogst of bosbeheer plaatsvindt en dat onderzoekers in de gelegenheid stelt de ontwikkeling van het bos over lange termijn te volgen. Er is dus ook geen enkele mogelijkheid voor recreatie, zoals wandelen of fietsen. Je kunt er niet zelf gaan kijken, wij delen de plaatjes graag.

Slanke sleutelbloem

Ook de slanke sleutelbloem vind je vroeg in het voorjaar in rijkere bossen als het blad nog niet aan de bomen staat. Ze bloeien gelijk met de bosanemonen en andere schaduwplanten.

Bijzonder

Slanke sleutelbloemen zijn bijzonder omdat ze zeldzaam zijn. We vinden de bloemen nog in enkele delen van Nederland waar een rijke, natte bodem aanwezig is. Logisch dat de slanke sleutelbloem graag met z’n voeten aan de idyllische Snoeyinksbeek staat. We bestempel deze bloem ook als bijzonder omdat de verspreidingswijze vrij uniek is. Zodra de zaden rijp zijn en de bloem beweegt, bijvoorbeeld omdat er een dier langs loopt, dan schieten de zaden weg zodat ze verderop weer kunnen ontkiemen.

Simone Damhof
Simone Damhof