Natuurbeheer bestaat uit een voornamelijk deel uit maaien en afvoeren. Hiervoor maken we gebruik van machines, maar ook op een meer natuurlijke manier: met grote grazers. Waarom kiezen we voor deze manier van begrazing?
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft vandaag een rapport gepubliceerd over het veilig gebruik van trekponten. Dit naar aanleiding van het ongeval met een trekpontje in natuurgebied Beningerslikken.
Donderdag 15 september a.s. is de zitting van de rechtszaak voor het niet realiseren van de natuurcompensatie in de voordelta. Bij de aanleg van de Maasvlakte 2 is 2455 ha. zeldzame onderwaternatuur vernietigd. In de verleende vergunning is de verplichting tot compensatie opgenomen. Vijftien jaar na de start van de aanleg is die nog steeds niet gerealiseerd. Donderdag 15 september a.s. is de zitting van de rechtszaak voor het niet realiseren van de natuurcompensatie in de voordelta. Bij de aanleg van de Maasvlakte 2 is 2455 ha. zeldzame onderwaternatuur vernietigd. In de verleende vergunning is de verplichting tot compensatie opgenomen. Nu 15 jaar na de start van de aanleg is die nog steeds niet gerealiseerd. Zeven natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, vragen daarom aan de rechtbank Midden Nederland om een uitspraak in deze zaak. De natuurorganisaties stellen daarin dat het ministerie van LNV de oorspronkelijk afgesproken compensatie alsnog, en wel zo snel mogelijk moet uit voeren.
Op maandag 15 augustus starten in de Springertduinen, gelegen tegen de Brouwersdam in Ouddorp werkzaamheden ten behoeve van het project dynamisch duinbeheer.
Hoewel er weer voldoende vrijetijdsbestedingen mogelijk zijn, lijkt het vernielen van voorzieningen in de natuurgebieden op nummer één te staat. Het is de afgelopen weken flink raak ...
Boswachter Chantal van Burg schrijft maandelijks een column in de lokale krant op Goeree-Overflakkee over haar werk en ervaringen in de natuur. Dit keer richtte ze zich op de honden, nou ja eerder op hun baasjes.
In Springertduin, op de kop van Goeree, worden binnenkort werkzaamheden uitgevoerd om zowel de kustverdediging als de natuur te verbeteren. Hiervoor worden kerven in de duinen aangebracht waardoor het zand weer naar achterliggend gebied kan doorstuiven. Boswachter Mathieu Ogay van Natuurmonumenten schreef een artikel om uit te leggen hoe dit werkt, en waarom het zo belangrijk is. Lees het artikel hier.
De toegangsregels voor wandelen met de hond in de Duinen van Goeree zijn gewijzigd. Tot voorkort waren loslopende honden toegestaan in een losloopgebied aan de Mr. Snijderweg. Hier zijn honden nu enkel nog aangelijnd welkom. Het strand tegenover dit gebied blijft losloopgebied. Hier zijn honden los dus nog steeds van harte welkom.
Op 1 maart 2021 start Kroningswind met de bouw van vijf windmolens in de Zuiderdiepgorzen, als onderdeel van het windpark in de Zuiderdiep- en Kroningspolder. Gedurende deze werkzaamheden zijn de Zuiderdiepgorzen niet toegankelijk voor bezoekers. Ook het fietspad is gedurende deze werkzaamheden afgesloten.