Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten herstelt laan op Landgoed Dorth

22 november 2021 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten start volgende week op Landgoed Dorth bij Harfsen met het herstellen van een laan, die loopt vanaf het landhuis richting het landgoed. Daarvoor gaan er 42 beuken en 7 eiken weg en komen er 60 winterlindes terug. Ze worden zodanig geplant dat er weer sprake is van een karakteristieke laanbeleving. Dus bomen van de zelfde soort in een rij op gelijke afstand van elkaar. De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken.

laan op Dorth

Biodiversiteit

Jarenlang heeft de laan dienst gedaan als een zogenaamde ecologische laan. Dode bomen of takken boden een onderkomen aan holenbroeders als spechten en vleermuizen, bijvoorbeeld. De keuze om nu winterlinde terug te planten, is ook gemaakt om ecologische redenen. Deze soort trekt namelijk veel insecten aan en zorgt voor een dunne strooisel laag, die gunstig is voor paddenstoelen en voorjaarsbloeiers. En in juni geurt de bloesem ook nog eens heerlijk. De struiklaag direct achter de laan laten we staan. Die wordt veel gebruikt door vleermuizen, die op zoek zijn naar voedsel.

Laanherstel

De te vervangen laan was niet meer als zodanig herkenbaar. In de loop der jaren waren de dode en gevaarlijke bomen er al tussenuit gehaald. Nu is het tijd om de afgetakelde laan te vervangen door een nieuwe laan, zodat ook generaties na ons het landgoedkarakter op Dorth kunnen blijven ervaren. De bewoners en directe buren van het landgoed zijn allemaal geconsulteerd over en blij met deze ingreep. Dit laanherstel past geheel binnen het nieuwe beleid van Natuurmonumenten over omgang met bos en bomen.

te vervangen laan Dorth

De te vervangen laan was niet meer als zodanig herkenbaar

Toekomstbomen

Wandelaars op het landgoed kunnen tijdens hun wandeling ook bomen tegenkomen met een gekleurde stip. De rode stip betekent dat de boom weggaat, de blauwe stip markeert de toekomstbomen. Volgend najaar voeren we deze boswerkzaamheden uit, die gaan zorgen voor meer variatie en uiteindelijk meer leven in het bos.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink