De Onlanden
- Eten en drinken
- Fietsen
- Hardlopen
- Wandelen
- Bekijk alle routes
De rijkdom van De Onlanden
Als boswachter van dit nog relatief jonge natuurgebied blijf ik me verbazen over de rijkdom in De Onlanden. Zo dicht bij de stad Groningen kun je hier genieten van de grote zilverreiger, bruine kiekendief, zeearend en de roerdomp. Maar ook de exmoorpony’s, vos en reeën zijn goed te zien vanaf de bijzondere uitkijktoren in De Onlanden.
Bart Zwiers
Boswachter van dit gebied
Over het gebied
Dichtbij de stad Groningen ligt een natuurgebied van circa 3.500 aaneengesloten voetbalvelden groot. Met ruige hooilanden, moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied ervoor dat de stad-Groningers droge voeten houden. De uitkijktoren biedt op 26 meter hoogte een schitterende uitzicht. Over De Onlanden, op de skyline van Groningen, op de vele moerasvogels en de bijzondere grazers.
Vogels
Het moerasachtige gebied is een paradijs voor veel vogelsoorten. De hier veel voorkomende grote zilverreiger is onbetwist het icoon van De Onlanden. Maar ook snor, waterral, koekoek, baardmannetje en roerdomp zie je als je hier door het gebied loopt.
Otter
De otter is een graag geziene gast in De Onlanden. Dit prachtige zoogdier voelt zich prima thuis in De Onlanden. De otter laat zich niet vaak zien, maar in 2016 verschenen er voor een wildcamera drie jonge baby-otters.
Uitkijktoren
De uitkijktoren bereik je via een slingerend pad vanaf de Noorddijk door het weiland. Neem je verrekijker mee, want vanaf de 26 meter hoge toren heb je prachtig uitzicht.
Begrazing
Wellicht kom je ze tegen als je door De Onlanden wandelt of fietst: de exmoorpony’s. Deze bruine pony’s met korte beentjes zijn te herkennen aan hun ‘meelsnuitje’. Het lijkt alsof ze hun neus in een emmer met meel hebben gestoken.
Monniken
Op weg vanuit het klooster in Aduard liepen rond 1300 monniken naar de kerk in het dorpje Vries. Onderweg rustten ze bij het Beeld. Deze droge zandkop stak een dikke meter boven het moerasachtige landschap uit. De naam ‘het Beeld’ is afkomstig van het beeld, dat waarschijnlijk door de monniken op deze plek is gezet. Het beeld is inmiddels verdwenen, maar de naam is gebleven. Op deze plek staat nu de uitkijktoren.
Waterberging in De Onlanden
Overal in Nederland neemt de wateroverlast toe. Daar moeten we met z’n allen iets aan doen. Natuurmonumenten combineerde tussen 2010 en 2012 het aanleggen van nieuwe natuur met waterberging in De Onlanden. Samen met een groot aantal organisaties werd in het project herinrichting Peize de kans op ongewenste overstromingen verkleind. De natuur profiteert ervan: otters, moerasvogels en de mens genieten van dit bijzondere beekdal.
Mee met de boswachter
Een keertje mee met de boswachter in De Onlanden? Regelmatig worden er vanaf De Onlanderij in Eelderwolde excursies verzorgd. Kijk in de activiteitenkalender en meld je aan voor een vogel-, fiets- of reeënexcursie.
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- De Onlanderij
- Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde (DR)
- 050 206 9028
- [email protected]
De Onlanderij heeft zeer beperkte parkeerruimte, daarom adviseren we om lopend, met de fiets of met het OV te komen. Toch met de auto? Invoeren in navigatiesysteem: Borchsingel, Eelderwolde. Vanaf de Borchsingel wijzen borden je de weg naar De Onlanderij aan de Madijk. Wanneer de parkeerplaats vol is, kun je verderop parkeren bij de Hoornse Plas.
- Parkeerplaats Kaapse Baan
- Kaapse Baan, 9752 XP Haren (DR)
- Rechtstreeks
Huisregels
Praktisch
Extra informatie
Nieuws
Direct naar
Wat wij hier doen
Geen wateroverlast
Natuurmonumenten zorgt ervoor dat De Onlanden open blijft door te maaien. Grote grazers zoals exmoorpony’s en Schotse hooglanders helpen hierbij door het gebied te begrazen. De vele moerasvogels profiteren van het hoge waterpeil. De veilige leef- en broedplek biedt ze in het voorjaar de kans om hun jongen groot te brengen. De waterbergingsfunctie zorgt ervoor dat de Groningers droge voeten houden bij langdurige regenval. Maar biedt ook een bijzondere natuurbeleving dichtbij de stad. Een prachtige klimaatbuffer.