Ga direct naar inhoud
Nieuws

Speelnatuur van OERRR bij De Onlanderij open

17 oktober 2024 | Hanne-Wil Kievitsbosch

De nieuwe Speelnatuur van OERRR, gelegen op het erf van De Onlanderij aan de rand van natuurgebied De Onlanden, is open voor publiek. Woensdagochtend 16 oktober hadden 150 buurkinderen van OMBS Boerhaaveschool, CKC De Rietzanger en OBS Ter Borch uit omliggende wijken de eer om als eersten het speelterrein uitgebreid te verkennen en in te wijden.

opening speelnatuur bij De Onlanderij

De nieuwe Speelnatuur van OERRR, gelegen op het erf van De Onlanderij aan de rand van natuurgebied De Onlanden, is open voor publiek. Woensdagochtend 16 oktober hadden 150 buurkinderen van OMBS Boerhaaveschool, CKC De Rietzanger en OBS Ter Borch uit omliggende wijken de eer om als eersten het speelterrein uitgebreid te verkennen en in te wijden. Het plezier was groot en de reacties waren positief. “Met de aanleg van deze speelnatuur willen we kinderen op een speelse manier in contact brengen met de natuur,” zegt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. Na de ‘goedkeuring’ van de kinderen ging speelnatuur woensdagmiddag open voor iedereen. 

Instinct volgen 

Speelnatuur is bedoeld om kinderen vrij te laten spelen in een natuurlijke omgeving, in dit geval  het nabijgelegen natuurgebied De Onlanden. Het bestaat uit heuvels, waterpartijen, stapstenen en takkenbossen, waar kinderen naar hartenlust kunnen klauteren, klimmen, springen en bouwen. “Het is belangrijk dat kinderen leren hoe mooi en waardevol de natuur is en wat er allemaal te ontdekken valt als je je buiten begeeft. Buiten spelen is bovendien ook nog eens hartstikke gezond”, aldus boswachter Bart. In deze speelnatuur speelt water een centrale rol. Spelenderwijs leren kinderen zo over de waterrijke natuur van De Onlanden en worden ze gestimuleerd om hun fantasie en creativiteit te gebruiken. 

Natuur beleven

Het opengaan van speelnatuur is een aanvulling op het bestaande aanbod van natuurbelevingsactiviteiten en één van de vernieuwingen op het erf van De Onlanderij. Het aangrenzende natuurgebied De Onlanden wordt beheerd door Natuurmonumenten en De Onlanderij is een plek waar natuur en educatie samenkomen. Tijdens de vernieuwing van De Onlanderij kunnen de bezoekers, naast de speelnatuur, blijven genieten van de wandelroutes, de koeien in de stal, een hapje en drankje in het eethuis en diverse andere activiteiten voor jong en oud.

Welkom

Iedereen is van harte welkom om de nieuwe speelnatuur aan de Madijk in Eelderwolde te ontdekken. Leden van OERRR hebben gratis toegang. De komende tijd is op verschillende momenten de boswachter aanwezig om hier meer over te kunnen vertellen. Kom wel op de fiets, want op De Onlanderij zelf is weinig parkeergelegenheid en daarbuiten geen. 

Kijk voor alle informatie op de website van Speelnatuur De Onlanderij, nm.nl/speelnatuur.gr

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe