Bezoek je het Buurserzand, dan kom je terecht in een verhalend landschap. Eén van die verhalen draait om een markepaal die je een paar honderd meter voorbij de Bommelas vindt. Deze grenspaal, ooit geplaatst om de scheiding aan te geven tussen de markegrond van Buurse en Haaksbergen, roept interessante vragen op.
In het Buurserzand is het goed reeën spotten. Een beetje natuurliefhebber of natuurfotograaf kan er zijn hart ophalen. Wij verwonderen ons ook nog keer op keer. Die verwondering, die natuurbeleving delen we graag. We maakten een schuilhut, een fotografiehut zodat jij onopgemerkt dieren kunt spotten en fotograferen. Met een beetje geluk heb jij binnenkort van dichtbij een ree in de kijker.
Het Buurserzand was vroeger een ruig en afgelegen gebied met woeste gronden en heide. Je zou denken dat er in zo'n onherbergzaam stuk Nederland niet veel gebeurde. Maar niets is minder waar. Het Buurserzand zit vol verhalen. Het Galgenslat bijvoorbeeld ligt aan de rand en bestaat uit heide en bos, met daarin een paar vennetjes. En zo idyllisch als het er nu bij ligt, zo afschrikwekkend was deze plek vroeger.
Aan de rand van het Buurserzand vind je een schans uit de Tachtigjarige Oorlog. In deze oorlog kwamen de Nederlanden in opstand tegen de katholieke Spaanse overheersers. De schans is aangelegd aan de toenmalige handelsweg naar Mūnster, de Buurserbeek. Veel handel uit Duitsland ging via deze waterweg naar de hanzesteden zoals Zutphen. Strategisch was het dus een belangrijke plek. Naast de Bommelas, de Buurserbeek en het Buursermeertje ademt ook dit deel van het Buurserzand één en al historie.
Het was een andere vakantie. Geen verre reis dit jaar, maar bestemming ‘Rondhuus’. Weer eens wat anders. Ik heb Twente te voet en per fiets verkend en genoten! En dan stiekem onmeunig trots zijn als je op een terras de niet-Tukkers hoort zeggen dat de Twentse natuur zo prachtig is. Tegen de tijd dat ik weer startte met werken kleurde de heide diep paars.
Als je van kleurrijk houdt, ben je in het Buurserzand op de goede plek. De paarse heide bloeit pas in augustus maar vanaf juni kun je al genieten van kleurrijke wilde bloemen als de gele beenbreek, rode zonnedauw en diep blauwe klokjesgentiaan.