Ga direct naar inhoud
Nieuws

5 & 6 oktober Zie de Schie: Vaar met de trekschuit vanuit Schiedam naar Buitenplaats De Tempel

02 september 2024 | Natascha Hokke

Waan je in de 17e eeuw en vaar met de trekschuit vanuit Schiedam naar Buitenplaats De Tempel. Een unieke ervaring die te beleven is tijdens het festival Zie de Schie in het weekend van 5 en 6 oktober. Het is een weekend vol met activiteiten waar landschap, stadsontwikkeling, architectuur, geschiedenis en ecologie hand in hand gaan.

Trekvaart bij Buitenplaats De Tempel rond 1750

Buitenplaats De Tempel ligt aan de Delftse Schie, één van de drie Schie'en. De route Schiedam-Overschie-Delft was een van de drukste waterwegen van de 17e tot ver in de 19e eeuw. De trekschuit was dan ook het ideale vervoermiddel van mensen en goederen. Beleef een stukje van deze tocht mee op een originele historische trekschuit De Goude Leeuwin van Stichting Trekschuit Maassluis en waan je terug in de tijd! 

Beroemde plekken langs het water

Onderweg vertelt een gids over de beroemde plekken langs het water en de betekenis van deze vaarroute voor de ontwikkeling van de regio en de stad Schiedam. Het eindpunt is Buitenplaats De Tempel waar de 'burgemeester' uit de 18e eeuw of andere figuren in historische kleding je welkom heten. Met natuurlijk een ontvangst door de vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten. 

Rivieren als levensaders

Cultureel Forum Schiedam organiseert het bezoek aan de tuinen van de buitenplaats die in beheer zijn van Natuurmonumenten. De Schie is bepalend geweest voor het ontstaan van de stad Schiedam. Zonder Schie geen Schiedam, of in ons geval Overschie! De rivieren als levensaders waar de steden tot bloei konden komen. De organisatie ziet terecht de Schie als een kralenketting van waardevolle plekken. Elke plek met een eigen sfeer, eigen verhaal en eigen beleving. 

Aanlegsteiger De Overtuin Buitenplaats De Tempel

Vanaf het water kun je aanmeren bij aanlegsteiger De Overtuin voor een bezoek aan Buitenplaats De Tempel

Rondleidingen, boottochten, presentaties en meer!

Centraal stond de rivier waar de stad haar naam en rijke historie aan te danken heeft. Met rondleidingen, boottochten, presentaties, openstellingen en lezingen zijn het verleden, heden en de toekomst van de Schie voor het voetlicht gebracht.

Ticketverkoop

De ticketsverkoop gaat via de website van Zie de Schie. Op de website https://www.sdam.nl/uitagenda/event/zie-de-schie-2024 komen alle tours met bijbehorende prijzen binnenkort online.

Naast het bezoek aan De Tempel vinden er nog tal van andere activiteiten dit weekend in Schiedam plaats. Tickets voor deze tocht zijn dan ook uitsluitend te boeken via de organisatie. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.sdam.nl/uitagenda. Zodra de tijden voor de tocht per trekschuit bekend zijn, zullen we deze ook op deze pagina publiceren. 

Geef je direct op, want het is een uniek evenement en beschikbaarheid is beperkt!

Buitenplaats De Tempel

Landhuis Buitenplaats De Tempel vanaf aanlegsteiger De Overtuin

Historische trekvaart in Zuid-Holland

Kun je op 5 of 6 oktober niet deelnemen? De Historische Trekvaartdag verbindt locaties en activiteiten langs de trekvaarten tussen Leiden en Rotterdam. Op diverse (zater)dagen in het jaar zijn er vele leuke gratis activiteiten te doen in Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Vlaardingen, Midden-Delfland, Den Haag, Delft, Leiden en Schiedam. Ook verzorgt Pakschuit "Nooit Gedacht" vanuit Delft op 21 september een tocht over de Schie naar De Tempel. Deze motorpakschuit is een verre nazaat van de trekschuit. Aan het scheepje is goed te zien dat haar wortels in de zeventiende eeuw liggen. 

Kijk op https://www.historischetrekvaart.nl/ voor meer informatie!

Wil je zelf Buitenplaats De Tempel ontdekken? Kijk op onze website voor informatie, excursies en wandelroutes. 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter