Ga direct naar inhoud
Nieuws

Varend erfgoed bezoekt Buitenplaats De Tempel

10 september 2024 | Cynthia Meulenkamp-Nooteboom

Beleef de Delftse Schie en de historische Buitenplaats De Tempel. Op 21 september vaart Pakschuit “Nooit Gedacht” vanaf de Hooikade in Delft naar dit groene rijksmonument aan de rand van Rotterdam Overschie. Daar volgt een rondleiding door een boswachter van Natuurmonumenten, met speciale aandacht voor de trekvaart, natuurwaarden en cultuurhistorie.

Pakschuit Nooit Gedacht naar De Tempel

Buitenplaats De Tempel ligt aan de Delftse Schie, één van de drie Schie'en. De route Schiedam-Overschie-Delft was een van de drukste waterwegen van de 17e tot ver in de 19e eeuw. De trekschuit was dan ook het ideale vervoermiddel van mensen en goederen. Beleef een stukje van deze tocht mee, maar nu op een gemotoriseerde pakschuit en waan je terug in de tijd! Onderweg vertelt een gids over de beroemde plekken langs het water en de betekenis van deze vaarroute voor de ontwikkeling van de regio. Bij de buitenplaats volgt een rondleiding door de boswachters van Natuurmonumenten. De tuinen zijn in beheer bij Natuurmonumenten en met eeuwenoude lanen, slingerende paden, sierlijke bruggetjes, geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie is het een uniek park te noemen. 

De motorpakschuit ‘Nooit Gedacht’ is een verre nazaat van de trekschuit. Aan het scheepje is goed te zien dat haar wortels in de zeventiende eeuw liggen. Aan de andere kant was de ‘Nooit Gedacht’ bij de bouw in 1904 een hypermodern schip. Het werd bij de bouw al uitgerust met de eerste commercieel levensvatbare verbrandingsmotor in de Nederlandse binnenvaart: de Van Rennes petroleum-motor.

Ticketverkoop

De ticketverkoop gaat via de website van Stichting Pakschuit Nooit Gedacht.

Cynthia Meulenkamp-Nooteboom