Bewijs op video: boommarter leeft op het Rotterdams platteland
Het vermoeden was er al jaren, maar het bewijs ontbrak. Nu laten videobeelden van de wildcamera het toch echt zien: er leeft een boommarter in de Ackerdijkse Plassen, een natuurgebied tussen Rotterdam en Delft. Boswachters van Natuurmonumenten zijn heel blij met dit nieuws.
Gestage opmars
Al jaren is de boommarter bezig met een gestage opmars naar het westen van het land. Een paar jaar geleden dook dit bijzondere zoogdier al op in de Broekpolder in Vlaardingen. Zelfs in het centrum van Rotterdam is er een boommarter gevonden, helaas aangereden en dood. Maar nu is het zo ver en heeft de boommarter zich op camera laten zien op twee verschillende plekken aan de noordrand van Rotterdam. Namelijk eenmalig aan de rand van Buitenplaats De Tempel, op Nieuw Rhodenrijs, waar bureau Ecoresult in opdracht van gemeente Rotterdam wildcamera-onderzoek heeft gedaan naar marterachtigen en de boommarter één keer voorbij zag komen. Ook liet het dier zich op camera zien in de Ackerdijkse Plassen, een afgesloten natuurgebied tussen Rotterdam en Delft.
Jacht met de camera
Boswachter Natascha Hokke is blij, want het heeft de nodige moeite gekost om het bewijs te verzamelen: “Er staat nu een paar jaar een wildcamera in de Ackerdijkse Plassen. De eerste keer dat een vermoedelijke boommarter zich liet zien, sprong ik een gat in de lucht. Maar helaas, het beeld was te onduidelijk om met 100% zekerheid te zeggen dat het een boommarter was. Hierna kwam het dier nog eens drie keer voorbij gehupt, uiteraard zonder zich duidelijk genoeg te laten zien”, vertelt ze lachend. “Een klein beetje frustrerend is het wel natuurlijk, dus de spreekwoordelijke jacht op goed camerabeeld was geopend.”
Rover pur sang
Boommarters zijn roofdieren die erg goed kunnen jagen. Met hun donzige vacht, lange lichaam en korte pootjes zien ze er misschien aaibaar uit, maar ze hebben ook een stel scherpe tanden. Dat de boommarter nu ook een leefgebied in de Ackerdijkse Plassen vindt, geeft aan dat hier genoeg voedsel te vinden is. “De boommarter manoeuvreert met zijn lange, pluimvormige staart enorm gemakkelijk en met hoge snelheid door boomtoppen. Hij maakt hierbij flinke sprongen door de lucht.” Dit heeft de boswachter gezien op video’s, want de kans dat je de boommarter zelf ziet is er eigenlijk helemaal niet. “Of je moet onwijs veel geluk hebben. Wij zien de dieren ook alleen op camerabeelden. Maar dan zijn we al intens blij!”
Roofdier wordt prooi
De boommarter hoort bij de familie marterachtigen, zoals wezel, hermelijn, bunzing en otter. De wezel, hermelijn en bunzing komen ook voor op het Rotterdams platteland en laten zich af en toe voor de wildcamera zien. De otter is onlangs bij de collega’s van Staatsbosbeheer in het nabijgelegen Balijbos tegen Zoetermeer op camerabeelden vastgelegd.
Je verwacht het misschien niet, maar toch hebben deze donzige roofdieren zelf ook vijanden. Zo worden kleine marterachtigen zoals de bunzing nog wel eens gegrepen door een vos of roofvogel. Maar de gezamenlijke vijand is toch weer de mens. Hierbij is het verkeer de allergrootste doodsoorzaak van de zoogdieren.
Wandelen op het Rotterdams platteland
De Ackerdijkse Plassen is afgesloten voor publiek, wel kun je een prachtige rondwandeling maken of mee met de maandelijkse excursie door het gebied. Of kom heerlijk wandelen op een winters Buitenplaats De Tempel. Ook hier worden sinds kort excursies georganiseerd, maar je kunt natuurlijk ook zelf een wandeling maken. “De kans dat je een boommarter tegenkomt is dus nihil. Maar zeg nu zelf: het is al zo bijzonder om je in te denken dat de boommarter daar ergens in het gebied leeft”, sluit boswachter Natascha Hokke af.