Broedvogels barsten los in de Ackerdijkse Plassen
Midden in de drukke Randstad vind je de groene oase van de Ackerdijkse Plassen. Een walhalla voor vogels, vogelliefhebbers en rustzoekers. En bijna 80 soorten broedvogels staan op het punt er hun jongen groot te brengen.
Boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten geniet enorm van de vogelrijkdom in de Ackerdijkse Plassen. Ze werkt al 8 jaar als boswachter voor de omgeving Rotterdam en Midden-Delfland. “Dit gebied is al in 1962 aangekocht door Vogelbescherming Nederland. Toen Natuurmonumenten in 2003 de Ackerdijkse Plassen kreeg overgedragen, hebben wij de belofte gedaan om goed voor de vogels te blijven zorgen. En daar is ons beheer dan ook volledig op gericht. Mét resultaat!”
Ackerdijkse Plassen in de ochtendmist
Grote variatie aan vogels
Het bijzondere aan de Ackerdijkse Plassen is, dat het in een dichtbevolkte omgeving ligt en tóch een grote diversiteit aan natuur kent. Deze groene oase ligt tussen de grote steden Rotterdam en Delft, vlak langs de A13. Maar neem je de afrit naar het gebied, dan kom je in een heel andere wereld terecht. Een afwisseling van moerasbos, open water, weiland, akkers en rietkragen zorgt voor een even grote variatie aan vogels.
Boswachter Natascha beschrijft enthousiast wat er zoal leeft: “In het moerasbos hebben we een grote kolonie aalscholvers. Ook lepelaars zijn weer teruggekomen als broedvogel, een soort waar het landelijk ook goed mee gaat. Verder hebben we een grote slaapplaats van grote zilverreigers. Bruine kiekendieven broeden er met twee paartjes. En vorig jaar had ik ineens drie havikjongen voor onze wildcamera die we in het gebied hebben staan. Dat is toch heel bijzonder!”
Een hele kolonie aalscholvers broedt in de Ackerdijkse Plassen
Rietvogels succesvol
De rietvogels doen het erg goed in dit gebied. Zo vind je er blauwborst, rietgors en kleine karekiet. Ook zijn typische riet- en moerasvogels als roerdomp en snor vaste broedvogels geworden en laat de rietzanger een sterke toename zien. Goed nieuws, weet Natascha: “Hieraan zien we dat we het goed doen met ons rietbeheer en zorgen voor voldoende aanbod van zowel jong als oud riet. Want de roerdomp heeft een voorkeur voor wat ouder, overjarig waterriet en de rietzanger broedt juist graag in landriet. Samen met vrijwilligers zorgen we ervoor dat het riet open blijft en niet dichtgroeit, door consequent opschietende boompjes eruit te trekken.”
Zie jij 'm? Roerdomp verstopt in het riet
Waterbeheer
In het moerasbos krijgen de bomen juist de ruimte en daar is het beheer vooral gericht op het onderhoud aan paden. “Verder doen we nog aan waterbeheer, we zorgen dat het peil nauwkeurig is aangepast op de behoeftes van de vogels. Dat houdt in: in het voorjaar omhoog in zowel het weiland als op de grote plas. Daarna gaat het in de grote plas al in mei weer omlaag, behalve als de roerdomp er broedt.”
Een deel van het gebied is ingericht als waterberging, in samenwerking met het Hoogheemraadschap Delfland. Ook goed voor natuur, want er is veel rietgroei. “Wel minder mooi is de exotenbestrijding, we zijn erg druk met het uitsteken van Canadese guldenroede. Als we die niet weghalen, verdringt ie de planten die hier van nature horen.”
Weidevogels
Weidevogels broeden ook in de Ackerdijkse Plassen. Een handvol aan grutto, tureluur, scholekster, kievit en kluut. Elk jaar plaatsen vrijwilligers hekken met stroomdraadjes om hun nesten te beschermen tegen vossen, vlak vóór de vogels arriveren. Het zijn vossenrasters, maar Natascha vertelt dat ze ook zeer effectief werken als koeienraster: “We werken al zeker 15 jaar samen met boerderij Hoeve Biesland in Ackerdijk, waarvan koeien lopen in ons terrein. Ze houden het gebied mooi open, maar als de weidevogels broeden wil je ze liever niet tussen de nesten hebben. Zo werkt het mooi dubbelop en krijgen de weidevogels hun jongen rustig groot.”
En de vrijwilligers zijn onmisbaar, ook in de Ackerdijkse Plassen. In dit gebied zijn drie groepen actief voor beheer en een groep voor excursies. “Zonder hen krijgen we het werk niet voor elkaar.”
Vogels kijken
Rond het gebied loopt een prachtige wandelroute met onderweg diverse uitkijkpunten. Ook is er eens per maand een excursie met de boswachter. Het gebied zelf kun je niet in, want vogels hebben hier de hoogste prioriteit. Vooral in de broedtijd hebben ze hun rust hard nodig om hun kuikens groot te brengen.
Toekomst
Boswachter Natascha blikt vooruit: “Voor de toekomst willen we graag het beheer vasthouden zoals we nu doen. Maar het is wel een wens van ons om een ecologische verbinding te realiseren met het nabijgelegen natuurgebied Vlietlanden. Dan kunnen soorten als de noordse woelmuis die in de Vlietlanden voorkomt ook Ackerdijk bereiken. En voor de nabije toekomst wachten we gespannen af of we de roerdomp straks weer achter ons kantoor kunnen horen ‘hoempen’!”