Libellen en waterjuffers
Is het een robot? Of een alien? Nee, je ziet hier een blauwe breedscheenjuffer. Deze prachtige waterjuffer kun je van begin mei tot eind september tegenkomen. Je moet dan wel naar het zuidoostelijk deel van ons land, want daar vliegt hij het liefst bij traag stromende beekjes en rivieren. Lees hier meer over het leven van waterjuffers en libellen.
Libellen zijn onderverdeeld in twee groepen, de echte libellen en de waterjuffers. Echte libellen hebben een stevigere bouw en zijn meestal groter dan de waterjuffers. Waterjuffers zijn over het algemeen kleiner dan de echte libellen en vouwen hun vleugels boven hun lijf op. Hun ogen staan aan weerszijden van de kop.
Van eitje tot volwassen insect
Mannetjes libellen grijpen vrouwtjes vast met de tang aan hun achterlijf en vormen een paringsrad. Veel soorten zetten zo vliegend hun eitjes af in het water. Na een paar weken kruipen daar larven uit. Die zijn helemaal aangepast op het leven in het water. Ze hebben kieuwen waarmee ze zuurstof uit het water halen. De larven zijn echte jagers. Met een soort uitklapbare onderlip, het vangmasker, grijpen ze razendsnel waterdiertjes.
Als de larve volgroeid is, kruipt hij het water uit via een plantenstengel. Daar transformeert het waterdier zich tot een volwassen landdier. Het is een riskante gebeurtenis, want het duurt uren voordat hun vleugels zijn opgedroogd. De libel kan dan niet vliegen en is dus een makkelijke prooi voor bijvoorbeeld vogels. De lege huidjes die na het 'uitsluipen' achterblijven, vind je vaak terug op oevers.
Libellen en waterkwaliteit
Als er veel verschillende soorten libellen op een plek leven, is dat een teken van goede waterkwaliteit. Voldoende schoon water is cruciaal voor behoud van biodiversiteit. Helaas is ons water lang niet zo schoon als wij wel denken. Slecht 1 % van onze wateren voldoet aan alle Europese eisen. Natuurmonumenten maakt zich daarom hard voor voldoende schoon water voor natuur. Dat doen we in onze natuurgebieden èn door te pleiten voor beter beleid en betere regels en wetten.
Lees hier ons standpunt over water
Waar kun je libellen zien?
Met al dat water in Nederland zijn er veel plekken waar libellen leven: slootjes, rivieren, meren, beken, plassen en vennen. Maar ook tuinen en parken zijn geschikt, vooral als daar een vijver is. Gebieden van Natuurmonumenten waar je goed libellen kunt zien: