Toegankelijkheidsverklaring
Bij Natuurmonumenten vinden we het belangrijk dat iedereen onze website kan gebruiken. Ook wanneer je moeite hebt met zien, horen of lezen. Of geen gebruik kunt maken van een toetsenbord of muis. Voor een groot deel van de website is dit al het geval, maar we willen dit nog verder verbeteren.

Om ervoor te zorgen dat de informatie op onze website voor iedereen toegankelijk is werken we volgens deze regels:
- We stellen duidelijke doelen op voor toegankelijkheid en geven aan wie waarvoor verantwoordelijk is.
- We gebruiken een vaste manier om de kwaliteit van de toegankelijkheid te controleren.
- We passen de beste oplossingen toe die we uit automatische toegankelijkheidsscans halen.
- We testen de toegankelijkheid al tijdens het ontwerpen en bouwen van nieuwe functionaliteiten van de website. Zo weten we zeker dat alles goed werkt vóórdat het online komt.
Toegankelijkheid van de website
De website van Natuurmonumenten volgt de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijnen helpen ontwerpers en bouwers om websites beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Er zijn drie niveaus van toegankelijkheid: A, AA en AAA.
Onze website voldoet voor een groot deel aan niveau AA van WCAG 2.2. Dit betekent dat sommige onderdelen nog niet helemaal voldoen aan de toegankelijkheidsstandaard, daar werken we nog aan.
De website volgt ook bijna volledig de regels van WAI-ARIA. Dit zorgt ervoor dat teksten beter te lezen zijn voor mensen die hulpmiddelen gebruiken.
Feedback
Ondervind je problemen tijdens het gebruik van onze website? Zie je iets wat beter kan? Laat het ons weten. We ontvangen graag jouw feedback over de toegankelijkheid.
Werkt de website met jouw browser?
De website van Natuurmonumenten werkt goed met veelgebruikte browsers, zoals:
• Chrome en Edge op Windows
• Safari en Chrome op macOS
We testen de website op deze browsers voor de beste gebruikerservaring voor zoveel mogelijk mensen.
Welke techniek gebruiken we?
Om de website goed te laten werken gebruiken we deze technologieën:
- HTML
- WAI-ARIA
- CSS
- JavaScript
Deze technieken zorgen ervoor dat de website toegankelijk blijft voor iedereen, ook als je gebruik maakt van technische hulpmiddelen.
Wat werkt nog niet goed?
We doen ons best, maar sommige onderdelen op de website zijn nog niet helemaal toegankelijk. Hieronder zie je waar we aan werken. Neem gerust contact met ons op als je een probleem ervaart dat hier niet wordt vermeld.
Bekende beperkingen op de website van Natuurmonumenten:
- Kaarten: Soms staan knoppen of iconen te dicht bij elkaar. Dit gebeurt vooral als je niet genoeg inzoomt. We gaan ervoor zorgen dat je ook met alleen een toetsenbord goed kunt scrollen.
- Tekst op knoppen: Als je het lettertype aanpast, kan de tekst soms wegvallen op een button. Dit gebeurt vooral tijdens het scrollen. We gaan ervoor zorgen dat de tekst altijd op de juiste plek blijft.
- Toetsenbordfocus-indicator: Het is soms niet duidelijk welk onderdeel is geselecteerd met het toetsenbord. Dit komt doordat de focus in het menu niet altijd goed wordt geplaatst. We blijven dit verbeteren.
- PDF’s: Veel pdf’s op onze website zijn nog niet toegankelijk. Dit komt omdat ze van verschillende ontwerpers komen. We maken instructies voor onze ontwerpers, zodat nieuwe pdf's wel toegankelijk zijn.
Hoe testen we de toegankelijkheid?
We controleren de toegankelijkheid op twee manieren:
- We testen het zelf
- Een extern bedrijf test het ook
We voeren automatische tests uit met een tool die websites scant en scores geeft op basis van WCAG- en ARIA-criteria. De laatste test laat deze resultaten zien:
- WCAG niveau A: 95,6 van 100
- WCAG niveau AA: 78,8 van 100
- ARIA-implementatie: 98 van 100
Deze scores helpen ons om te zien wat we nog moeten verbeteren en hoe we aan de toegankelijkheidsrichtlijnen blijven voldoen.