Ga direct naar inhoud

Een vijver aanleggen in 5 stappen

Een vijver vangt water op en houdt het vast. Oftewel, een vijver helpt enorm om van je tuin een klimaatbuffer te maken. En daarbij brengt een vijver leven in je tuin. Het lijkt
veel werk, maar dat valt mee. Ook als je niet zoveel ruimte hebt, zijn er genoeg mogelijkheden. Boswachter Mathiska laat zien hoe je een speciekuip omtovert in een miniatuur vijver. Lees hier hoe je het aanpakt.

Natuurlijke tuinvijver

Zo leg je een vijver aan

Benodigdheden

Stappenplan

  • Kies een plaats voor de vijver. De vijver heeft veel licht nodig, maar niet de hele dag zon.
  • Graaf een gat in de grond, bedek het met waterfolie. Je kunt ook een vijverbak kopen, een oude speciekuip gebruiken of een oude waterbaan van de kinderen ingraven.
  • Vul de bodem met een laag zand en/of kiezelstenen van circa 10 cm. Het beste is een vijver met een diep deel van minimaal 80 cm, zodat dieren kunnen wegkruipen in de winter. Zorg dat de vijver verschillende dieptes, overgangen en glooiende randen heeft. Door die variatie zullen veel soorten waterdieren zich thuis voelen jouw vijver.
  • Zet wat waterplanten in de bodem. Met een paar grote stenen of een boomstronk maak je een kant van de vijver minder diep. Dieren kunnen er dan gemakkelijk in en uit.
  • Vul de vijver met water. Natuurlijk het liefst opgevangen regenwater.

Van speciekuip tot minivijver

Niet iedereen heeft plek voor een enorme vijver. Gelukkig kun je ook met een kleine vijver heel wat dieren blij maken. Boswachter Mathiska laat in deze video zien uit hoe je een simpele speciekuip omtovert tot minivijver:

Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast…Steeds vaker kampen we met de gevolgen van klimaatverandering. Dat moet anders.  In plaats van water zo snel mogelijk afvoeren, moeten we het opvangen en vasthouden. Natuurmonumenten doet dit door klimaatbuffers aan te leggen. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.

Vraag hier het gratis actiepakket aan

Nog meer tips voor een groene tuin

Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Wil je weten hoe je in jouw tuin meer bloemen, vlinders, vogels en andere dieren krijgt? Lees de tuintips van Mathiska en ga zelf aan de slag! Maak van je tuin een mini-natuurgebied 

Bekijk hier alle tuintips