Plaats een regenton
Laat al dat kostbare water niet zomaar via de regenpijp verdwijnen in het riool. Vang het op in een regenton voor drogere tijden. Eigenlijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater doordat er minder kalk in zit. Als je nu aan de slag gaat, staat alles mooi klaar voor de eerstvolgende stortbui.
Een regenton plaatsen kan op veel verschillende manieren, zonder en met vulautomaat (verkrijgbaar bij bouwmarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken). Een vulautomaat heeft voordelen, omdat je de watertoevoer dan ook af kunt sluiten in de winter.
Zo plaats je een regenton
- Zet de regenton waterpas neer en meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton.
- Markeer deze afstand op de regenpijp.
- Zaag een gat of een stuk uit de regenpijp (volg daarvoor zorgvuldig de instructie van je vulautomaat).
- Plaats de vulautomaat in het gat in de regenpijp.
- Verbind de vulautomaat met de regenton met een afvoerpijpje.
- Past alles goed in elkaar? Lijm het dan vast!
Boswachter Mathiska laat in deze instructievideo zien hoe zij een regenton aansluit in haar tuin:
Planten water geven: een kwestie van timing
In de koelere uurtjes haal je met een gieter het water uit de ton en verdeel je het over je dorstige planten. Geef liever een keer veel water dan vaak weinig water. Anders is het water verdampt, voordat het de wortels bereikt.
Een stapje extra
Gelukt! Je regenton staat klaar of misschien ving je al regenwater op in een ton. Je kunt dan nog een stapje verder gaan. Als je wat ruimte hebt, kun je een wadi aanleggen. Een wadi is een lager stukje in je tuin waar het regenwater naartoe kan bij een flinke stortbui. Je maakt zelf een wadi door een stukje tuin af te graven. Als je de ruimte hebt kun je het water naar een schaduwrijk plekje leiden. Daar verdampt het water minder snel. Installeer een overloopslang in je regenton. Als die vol is, verdwijnt het water niet het riool in maar loopt het via deze slang de tuin in naar de wadi, waar het rustig de grond in zakt. Je kunt natuurlijk ook je vijver er mee vullen.
Nog meer tips voor een groene tuin
Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Wil je weten hoe je in jouw tuin meer bloemen, vlinders, vogels en andere dieren krijgt? Lees de tuintips van Mathiska en ga zelf aan de slag! Maak van je tuin een mini-natuurgebied.