Ga direct naar inhoud
Terug

Skeelerroute in Midden-Delfland

Waar: Zuid-Holland

Skeelerroute in Midden-Delfland
3 uur 0
27,8 km

Over de route

Kan het idealer: zoevend door een land van vogels en bloemen werken aan billen, benen en buik? Bijkletsen bij koffie in een verrassend nieuw tentje én genieten van rust en ruimte dichtbij de stad. Een hemel vol luchten, sloten als lijnen door het land, kwakende kikkers en groot genot: skeeleren door Midden-Delfland!

De route bestaat uit twee lussen die onderling te koppelen zijn tot een route van 20,3 km. Als extra een heen-en-weertje naar de Nieuwe Waterweg. Onderstaand de gehele route. De bewegwijzering is volgens het knooppuntensysteem.

Hoe ver ga jij?

De route bestaat uit twee lussen van respectievelijk 9,2 en 11,1 km plus eventueel een heen-en-weertje van 9 km. Zodat je zelf kunt bepalen hoe ver je – letterlijk en figuurlijk – gaat.

Let wel op: Het wegdek is op enkele plaatsen hobbelig of gescheurd door boomwortels en verzakkingen. Ook op- en afritten bij bruggetjes kunnen oneffen zijn.

Volg de fietsknooppunten

De skeelerroute volgt het fietsknooppuntensysteem. Houd de volgende knooppunten aan: 74-71-39-34-33-66-39-41

Je start bij paviljoen de Krabbeplas en gaat naar fietsknooppunt 74. Let op! Vlak voor knooppunt 74 boomwortels onder de weg.

Waar kun je starten

Zuid-Holland

Wat kom je onderweg tegen?

Waterlijk...
Waterlijk...

1. Waterlijk...

Je tocht begint midden tussen het water. Alles rondom beweegt: de golven, de surfers, de vogels en de vliegers. Leven alom! Hoewel... In 1990 vonden drie spelende kinderen hier botten. Oude botten. Ruim 3300 jaar oud en daarmee – althans volgens de verhalen - de oudste mens van wie DNA is gevonden. De Krabbeplasman, zo noemen ze hem.Ga van fietsknooppunt 74 naar 71.

Groene slib

2. Groene slib

Op weg naar het grote groen. Nog even de A20 passeren – je bent immers in de Randstad – en dan is daar die weidse, open groene ruimte. Rechts van je een flinke berg; de Broekpolder. Ooit werd hier vervuild havenslib gestort. Woningbouw dreigde maar werd dankzij een burgerinitiatief voorkomen. Nu is het een groen recreatiegebied met hoge bomen, ruigte, Schotse hooglanders.

Grutto!
Buitelende kieviten
Grutto!

3. Grutto!

De benen maken lange slagen, de rug gekromd, het tempo er goed in. Links van je de Aalkeetbuitenpolder. Even hoor je alleen je eigen adem en het zoeven van de wielen, maar dan klinkt – althans op een voorjaarstocht – het grut-o-grut-o-grut-o-grut en kiewiet kiewiet kiewiet van grutto en kievit. Koeien, vogels en ruimte rondom: Je bent echt buiten! Het boerenland is zoals het moet zijn: vol natuurlijke geuren en geluiden. Natuurmonumenten zorgt ervoor, samen met de boeren. Maar dit unieke polderland zo vlakbij Rotterdam dreigt te worden vernield. De Blankenburgtunnel zou het faliekant 'door midden snijden'. Ga van fietsknooppunt 71 naar 39.

Praktische informatie

  • Rolstoelvriendelijk

    De route bestaat uit twee lussen van respectievelijk 9,2 en 11,1 km plus eventueel een heen-en-weertje van 9 km. Zodat je zelf kunt bepalen hoe ver je – letterlijk en figuurlijk – gaat.