Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurontwikkeling Bonnenpolder Hoek van Holland gaat definitief door

21 augustus 2024 | Roos Kooiman

Het plan om 128 hectare nieuwe natuur aan te leggen, grenzend aan het Staelduinse Bos in Hoek van Holland, gaat definitief door. De Raad van State stelde vast dat het bestemmingsplan zorgvuldig tot stand gekomen is. Deze beslissing is een enorme winst voor de regio, waar natuur erg schaars is. De komende jaren wordt de Bonnenpolder omgevormd tot een toegankelijk natuurgebied, met ruimte voor natuurbegraven. Initiatiefnemers het Zuid Hollands Landschap, Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten zijn blij met de positieve uitspraak over de natuurontwikkeling, want hiermee blijft de Bonnenpolder definitief open en groen.

Visualisatie Bonnenpolder

Na meer dan 25 jaar onduidelijkheid is er eindelijk een definitief plan voor de toekomst van de Bonnenpolder, één van de laatst overgebleven groene polders in Hoek van Holland in Zuid-Holland. De Bonnenpolder blijft open en groen en wordt toegankelijker voor publiek. Deze wens leeft al jaren bij de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en ook bij veel bewoners. Dankzij het initiatief van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurbegraven Nederland en Vereniging Natuurmonumenten wordt de wens nu toch werkelijkheid.

Meer natuur in Zuid-Holland

De drie partijen sloegen al in 2016 de handen ineen en zagen mogelijkheden om het cultuurhistorische polderlandschap bij Hoek van Holland te behouden, door 128 hectare grond aan te kopen en in te richten als natuur. Het plan is erop gericht om inheemse vogels, bloemen en insecten terug te brengen in het gebied. Ook komen er wandel- en fietspaden om te genieten van de natuur. Directeur Het Zuid-Hollands Landschap Jos Bisschops: “Met dit plan voegen we 128 hectare nieuwe natuur toe aan een regio die dat hard nodig heeft. Door de uitbreiding van het aangrenzende natuurgebied Staelduinse Bos, dat al in ons beheer is, vergroten we de biodiversiteit aanzienlijk". 

Positieve uitspraak Raad van State

Het bestemmingsplan Oranjebonnen werd in september 2021 vastgesteld door de gemeenteraad van Rotterdam. Tegen het bestemmingsplan gingen 4 partijen in beroep. De partijen zijn op 23 mei 2024 gehoord tijdens een zitting van de Raad van State. Deze concludeert na bestudering van de bezwaren dat het plan op alle aspecten goed en volledig is onderzocht en dat voorbereidingen en procedures zorgvuldig zijn verlopen. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk verklaard en mag de 128 hectare natuur ontwikkeld worden. 

Draagvlak

In 2020 werd een intensief ontwerpproces gestart samen met bewoners en organisaties uit het gebied. Tijdens werkateliers en vele inloopavonden hebben bewoners kunnen meedenken en -schetsen. Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten: “Het plan is door de inbreng van alle partijen breed gedragen en mooier geworden dan wat we als initiatiefnemers alleen hadden kunnen bedenken. De belangrijkste wens van de bewoners is het open en groen houden van deze polder. We zijn heel blij dat we deze wens hiermee kunnen realiseren.” De drie partijen zijn ook trots op hun intensieve samenwerking, die nu leidt tot de verwezenlijking van hun gezamenlijke ambitie: meer natuur realiseren in Zuid-Holland.

Natuurbegraven

Een gedeelte van het natuurgebied, 30 hectare, gaat ruimte bieden aan mensen die een laatste rustplaats willen in de natuur. Natuurbegraven Nederland ontwikkelt al ruim 10 jaar natuurgebieden met ruimte voor natuurbegraven. Zij doen dat in samenwerking met Natuurmonumenten. Met dit plan wordt in de Bonnenpolder de zevende natuurbegraafplaats gerealiseerd, die voor altijd natuur blijft dankzij de eeuwige grafrust. Roy van Boekel, directeur Natuurbegraven Nederland: “Er is overal, maar vooral in deze drukbevolkte provincie, behoefte aan meer natuur. Het is prachtig dat we, dankzij de gezamenlijke ambitie en door natuurbegraven mogelijk te maken, extra betekenis aan nieuwe natuur kunnen toevoegen. Met alle betrokken partijen én de mensen die kiezen voor natuurbegraven maken we zo de natuur in Nederland sterker, waar iedereen nu en in de toekomst van kan genieten.”

Impuls voor biodiversiteit

De Bonnenpolder grenst aan natuurgebied het Staelduinse Bos, dat hierdoor in omvang ruim wordt verdubbeld. Bisschops: “Het te drukbezochte Staelduinse Bos wordt ontlast doordat er ook in de polder meer wandelpaden bijkomen. Dat is heel wenselijk, want er is in Zuid-Holland behoefte aan veel meer natuur in combinatie met recreatieruimte." Het Zuid-Hollands Landschap en Natuurbegraven Nederland gaan het nieuwe gebied beheren. Het gebied ligt tussen de Hollandse Duinen en Midden-Delfland en geeft een impuls aan het natuur- en recreatienetwerk van de provincie. Het belang van het versterken van de natuur wordt steeds groter. De Bonnenpolder zal zich de komende jaren ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied met bloemrijke graslanden, een duinbos en moeraszones vol kleur en leven.

Vervolgproces

De komende periode wordt het projectplan uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De voorbereidingen hiervoor zijn al in gang en de eerste werkzaamheden in het gebied starten naar verwachting begin 2025. Na de zomer 2024 lichten de betrokken partijen de planning van de werkzaamheden toe aan de omgeving tijdens een informatieavond. Wie de ontwikkelingen wil volgen, kan zich abonneren op de nieuwsbrief via www.natuurindebonnen.nl

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter