Europese Natuurherstelwet is goed nieuws voor de natuur
Onze directeur Pim van der Feltz schreef op verzoek van de Telegraaf een pleidooi voor de natuurherstelwet. Boswachters zien dat de natuur al decennia lang achteruitgaat en herstel noodzakelijk is. Wij zijn blij met deze wet en ook voor de Nederlandse burger is dit goed nieuws. Gezonde natuur levert schone lucht, zorgt voor schoon drinkwater en is belangrijk voor ons welzijn en gezondheid. Naast ons welzijn is ook vanuit economisch perspectief natuurherstel een zinvolle investering, het levert (veel) meer op dan het kost.
De aanname van de Europese natuurherstelwet is veelbesproken. Voor de natuur, maar ook voor ons welzijn, is dit een belangrijke wet. Gezonde natuur levert schone lucht, zorgt voor schoon drinkwater en is belangrijk voor onze gezondheid. Zo waarschuwden 22 gezondheidsfondsen deze week dat Nederlanders steeds korter in goede gezondheid leven.
Veranderend klimaat, ongezonde lucht en vervuiling hebben daar direct invloed op. In steden helpen meer bomen en groen tegen de hitte en bij het voorkomen van wateroverlast. Ook over deze natuur gaat de natuurherstelwet.
Algemeen belang
We zijn allemaal afhankelijk van de beschikbaarheid van schone lucht, drinkwater, een gezonde bodem en vitale en robuuste natuur. Voor alle mensen in Nederland, voor wonen, voor de economie. Voorafgaand aan de stemming over de natuurherstelwet hebben meer dan 80 grote internationale bedrijven ook hun overheden opgeroepen deze wet te steunen, omdat zij zien dat hun productie in gevaar komt zonder gezonde natuur.
Voor de productie van ons voedsel zijn we afhankelijk van bestuiving door insecten en van een gezonde bodem. Zonder bestuiving is er bijvoorbeeld geen Nederlands fruit, zoals kersen, appels of peren. Er zijn steeds minder insecten. Zelf weet ik nog dat ik vroeger, onderweg op vakantie naar Frankrijk, bij elk tankstation de voorruit van de auto van mijn ouders moest schoonmaken met zo’n harde spons. Tegenwoordig hoeft dat niet meer en dat is dus geen goed nieuws, maar komt doordat we sinds 1989 maar liefst 76 % van de insecten zijn kwijtgeraakt.
Leefbaarder land
Het goede nieuws is dat we grote kansen hebben om de natuur te versterken en zo Nederland een leefbaarder land te maken. Als je de natuur robuust maakt, gebieden met elkaar verbindt en ook buiten de natuurgebieden de biodiversiteit verhoogt dan gebeurt er echt een wonder. De natuur is enorm veerkrachtig en kan ons bovendien helpen problemen die ontstaan door klimaatverandering op te vangen.
Het versterken van de natuur levert niet alleen een gezonder land op, goed voor ieders welzijn, ook financieel is het gunstig te investeren in gezondere natuur. In opdracht van het kabinet onderzochten Bureau Berenschot en Arcadis dat de noodzakelijke maatregelen veel meer opleveren dan ze kosten.
Het is mogelijk om door het versterken van de natuur een veel leefbaarder land te maken. En voor alle duidelijkheid: dat lukt alleen als we het samen doen – zo kan een duurzaam Nederland alleen maar met een duurzame toekomst voor de boeren: een duurzame manier van landbouw EN een duurzaam inkomen.
Het kan en het werkt
We zien nu al heel veel voorbeelden waar dat ook al gebeurt. Zo werken wij op verschillende plekken samen met biologische boeren die binnen hun bedrijfsvoering ook aan natuurbeheer doen. Daarmee zijn ze in staat om kosten te besparen en een goede boterham te verdienen. Een ander opmerkelijk voorbeeld, na alle neerslag van de afgelopen maanden, is dat het natuurlijk verbreden van de Maas direct zorgde voor minder wateroverlast stroomopwaarts. Kortom, we hebben een grote kans om Nederland natuurrijker te maken en zo een gezonder en leefbaarder land te maken!
Pim van der Feltz
Algemeen directeur Natuurmonumenten
Een pdf van het artikel is hier te vinden.