Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ga door met aankoop en herstel van natuurgebieden in Noord-Holland

14 februari 2025 | Marjolein Koek

Provincie Noord Holland presenteerde 12 februari plannen voor natuur, landbouw, stikstof, water en klimaat. Natuurmonumenten, Natuur- en milieufederatie Noord Holland en Landschap Noord Holland delen het inzicht van de provincie dat de beschikbare budgetten niet toereikend zijn om natuur te herstellen en vergunningverlening van het slot te krijgen.

ankeveense plassen

Het gaat niet goed met de natuur. Door vervuild water, verdroging, een overmaat aan stikstof en versnippering sterven plant- en diersoorten uit en hebben andere soorten het moeilijk. Om de natuur te herstellen zijn internationale afspraken gemaakt over meer natuur, schoner en voldoende water en stikstof.

Natuur is basis van ons bestaan

Natuurmonumenten, de Natuur-en Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland maken zich grote zorgen. Ninouk Vermeer, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten: “De provincie kiest er voor om vrijwel alle gebiedsprocessen te vertragen of stop te zetten. Ook de aankoop van nieuwe natuurgebieden dreigt na 2025 stil te vallen. Maar de afspraken voor natuurherstel zijn er niet voor niets. Natuur is de basis van ons bestaan. Ze zorgt voor schone lucht, schoon water en een voedzame bodem. Bovendien biedt ze een plek om te recreëren en tot rust te komen. Je investeert hiermee in de toekomst van niet alleen jouzelf maar ook van de volgende generaties.”

Maak bestaande afspraken leidend

De provincie wil binnen enkele maanden een besluit nemen over eventueel aanvullend budget om een deel van de plannen toch uit te kunnen voeren. De natuurorganisaties gaan er hierbij vanuit dat de afspraken uit het coalitieakkoord en het Natuurpact leidend blijven. “Dat is van essentieel belang,” vindt Ninouk Vermeer. “De natuur staat onder grote druk en vergunningverlening staat door rechtelijke stikstofuitspraken vrijwel stil. De rijksoverheid én de provincie Noord-Holland zouden zich tot het uiterste moeten inspannen voor voldoende middelen ten gunste van de natuur, binnen of buiten hun eigen begroting.”

Ondenkbaar om natuurherstel stop te zetten

Uitstellen of stopzetten van natuurherstelprojecten is niet alleen slecht nieuws voor de natuur, maar ook voor mensen. Vermeer: “In de afgelopen jaren zijn er in veel gebieden door de provincie met particulieren, boeren, ondernemers en waterschappen plannen gemaakt voor herstel van de natuur, het schoner maken van water, of het verminderen van de stikstofuitstoot. Een groot deel van deze plannen wordt nu mogelijk niet uitgevoerd. De wil om samen te werken aan gezonde natuur is er, maar het gebrek aan geld en de onduidelijkheid over hoe het verder moet helpt echt niemand.”

Het kan wel

Een eenmaal uitgestorven diersoort ben je voor altijd kwijt. Maar investeer je op tijd in het realiseren van de juiste omstandigheden dan kan de natuur zich herstellen. Dat zien we bijvoorbeeld in Hollands Ankeveen in de Oostelijke Vechtplassen. Daar optimaliseerden we de afgelopen jaren het waterpeil en verwijderden we stikstof door een laag grond weg te halen. Binnen zes jaar keerden kwetsbare en unieke planten, waaronder moeraswespenorchis en heidekartelblad, terug en nu kunnen ze zich verder verspreiden.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter