Met steun van leden zette Natuurmonumenten dertig jaar geleden al de eerste stappen om landbouwgebieden rondom Mantinge en Nieuw Balinge te herstellen tot natuur. Er is veel gebeurd en nu zien we kansen een nieuwe stap te maken in het gebied tussen Nieuw Balinge en het Munitiemagazijncomplex.
Ontmoetingsplek De Onlanderij is verouderd en wordt vernieuwd binnen de contouren van het huidige erf. De Onlanderij blijft zo ook in de toekomst een geliefde ontmoetingsplek voor jong en oud.
Natuurmonumenten werkt samen met andere partners om nieuwe natuur te ontwikkelen en de waterhuishouding rondom het Oude Diep te verbeteren.
Het stroomgebied van het Drostendiep in Zuidoost-Drenthe krijgt een klimaatbestendige inrichting:. Bij wateroverlast kan er water worden vastgehouden en bij droogte kan er water worden afgegeven.
Natuurgebied De Onlanden op de grens van Groningen en Drenthe is begin deze eeuw ingericht voor de berging van water. Een robuuste klimaatbuffer die er mede voor zorgt dat de stad Groningen droge voeten houdt.
Dankzij het LIFE project Going up a level zal de natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en Leggelderveld nog rijker, gevarieerder worden en nog spannender om te beleven.
Op het zuidelijkste punt van het Drents Friese Wold doet de kamsalamander het goed. Nergens in Nederland zijn ze zo goed vertegenwoordigd. In voormalige landbouwgebieden bijvoorbeeld waar de bodem nog sterk vermest is, vind je deze kleurrijke amfibie niet, of minder vaak.
Samen met Staatbosbeheer en Waterschap Reest en Wieden herstelde Natuurmonumenten tussen 2000 en 2007 de beekdalen van de Vledder Aa en de Tilgrup. De beekdalen liggen centraal in Nationaal Park Drents-Friese Wold.