CO2-Prestatieladder
Duurzaamheid is voor Natuurmonumenten belangrijk, we zetten ons meer en meer in om onze klimaatvoetafdruk zo klein mogelijk te houden en zo min mogelijk te vervuilen. Met de CO2-Prestatieladder gaan wij verdere stappen zetten in het verkleinen van onze CO2-voetafdruk.
Als Natuurmonumenten doen we al veel om onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Zo maken we waar mogelijk gebruik van elektrische voertuigen, stimuleren we onze medewerkers om minder zakelijke kilometers te rijden, gebruiken we 100% groene stroom en biogas, hebben we op diverse locaties zonnedaken voor onze stroombehoefte en isoleren we panden zo goed mogelijk.
We gaan verder op deze ingeslagen weg. Daarom werken we nu met de CO2-Prestatieladder. Dit CO2-managementsysteem zorgt ervoor dat we jaarlijks onafhankelijk worden getoetst op onze ambities, verlaging van CO2-uitstoot en continue op zoek zijn naar verbetering. Recent zijn wij opnieuw voor 3 jaar gecertificeerd. Het is mooi dat we dit certificaat hebben ontvangen, maar we willen verder. Dat doen we door minder fossiele brandstoffen te gebruiken en over te schakelen naar elektrische auto’s en machines waar mogelijk. We werken meer vanuit huis, vergaderen vaker online en blijven investeren in verduurzaming van onze gebouwen. Uiteraard gebruikt Natuurmonumenten al jaren groene stroom en blijven we kritisch op ons energieverbruik.
Onze ambitie
Natuurmonumenten streeft naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2040
Wat is de CO2-Prestatieladder?
De CO2-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) dat bedrijven en overheden helpt bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk.
Klimaatvoetafdruk Natuurmonumenten 2023
Voortgang
Ons doel is om in 2025 onze CO2-voetafdruk met 30% te hebben verminderd ten opzichte van 2019, ons referentiejaar.
Ongeveer 25% van deze vermindering willen we bereiken door de overstap naar HVO100 (een niet-fossiele brandstof) voor onze tractoren, machines, boten en de dieselauto’s binnen ons wagenpark. Daarnaast is inmiddels 17% van ons wagenpark elektrisch. Het gasloos maken van steeds meer gebouwen die we in eigen gebruik hebben, draagt ook bij aan de CO2-reductie.
Door binnen onze organisatie bewust om te gaan met onze reisbewegingen, bijvoorbeeld door regelmatig thuis te werken en online te vergaderen, willen we de overige 5% vermindering realiseren. In 2024 evalueren we het mobiliteitsbeleid en passen dit waar nodig aan om deze doelen te ondersteunen.
De afbeelding hierboven maakt duidelijk dat onze feitelijke CO2-voetafdruk op dit moment nog boven onze reductiedoelstelling voor 2025 ligt. In 2023 hebben we in totaal 8,7% van de reductiedoelstelling behaald door een gedeeltelijke overstap naar HVO100. In 2024 voorzien we een verdere vermindering van de CO2-uitstoot door bredere inzet van HVO100 en het onverminderd doorgaan met de elektrificatie van ons wagenpark. Daarnaast gebruikt het hoofdkantoor sinds januari 2024 Nederlandse windenergie.
Het eerste halfjaar van 2024 is de uitstoot 739,84 ton CO2. Dat is bijna 200 ton minder dan het eerste halfjaar van 2023. Ondanks dat we daarmee de doeluitstoot nog niet bereiken, verwachten we dat deze positieve trend in vermindering van onze uitstoot zich in het tweede deel van 2024 voort zal zetten. Op basis van deze cijfers blijven de reductiedoelstellingen voor 2025 haalbaar; een extra motivatie om ook dit jaar en volgend jaar als organisatie onze schouders te blijven zetten onder verdere vermindering van onze CO2-voetafdruk.