Veelgestelde vragen - Natuurbegraven
Veelgestelde vragen rond natuurbegraven.
Wat is een natuurbegraafplaats?
Een natuurbegraafplaats is een deel van een natuurgebied waar mensen (of urnen met as) worden begraven. De natuurbegraafplaats blijft een openbaar toegankelijk natuurgebied. De graven kunnen worden gemarkeerd door een schijf van een boomstam, met daarin een gegraveerde tekst. Het natuurgraf wordt onderdeel van de natuur en vormt geen extra belasting voor het milieu.
Waarom gaat Natuurmonumenten natuurbegraafplaatsen aanleggen?
Mensen met liefde voor de natuur kunnen straks in een natuurgebied van Natuurmonumenten worden begraven. Met natuurbegraafplaatsen voorzien wij in een groeiende behoefte vanuit de samenleving, van mensen die zich verbonden voelen met de natuur. We werken samen met Natuurbegraven Nederland, die het begraven mogelijk maakt. Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt de natuur tot in de eeuwigheid. Met de inkomsten van natuurbegraven kunnen we nieuwe natuurgebieden aankopen en bestaande natuur versterken.
Gaat een natuurbegraafplaats ten koste van natuur?
Het belang van de natuur staat altijd voorop. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats is het behouden, versterken en waar mogelijk herstellen van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden.Het protocol van Natuurbegraven Nederland voorziet in het beschermen van natuur op de natuurbegraafplaats en gaat daarin verder dan de flora- en faunawet. Het natuurgraf wordt onderdeel van de natuur en vormt geen extra belasting voor het milieu. Daarbij past geen grafsteen, maar eventueel een houten gedenkteken dat op den duur weer zal vergaan. Zodra alle graven zijn uitgegeven eindigt de functie van natuurbegraafplaats.
Wie beheert de natuurbegraafplaats?
Een natuurbegraafplaats wordt beheerd als natuurgebied. Gedurende de periode dat het gebied een natuurbegraafplaats is, zorgt Natuurbegraven Nederland voor het beheer. Dat gebeurt op basis van een gezamenlijk opgesteld inrichtings- en beheerplan. Na deze periode neemt Natuurmonumenten het gebied weer in beheer, en beschermt de natuur tot in de eeuwigheid.
Wat betekent de komst van een natuurbegraafplaats voor de omwonenden?
Er verandert heel weinig. Het natuurgebied blijft een openbaar toegankelijk natuurgebied. Dat er graven zijn is in de meeste gevallen niet zichtbaar, behalve door de tijdelijke houten schijf met de naam van de overledene. Wel is het mogelijk dat de bezoeker af en toe een begrafenisceremonie ziet. Direct aanwonenden krijgen te maken met een kleine toename van de hoeveelheid verkeer als gevolg van de begrafenissen. We vragen omwonenden om mee te denken over de inrichting van een natuurbegraafplaats.
Wat betekent de komst van een natuurbegraafplaats voor de bezoekers van het natuurgebied?
Dat er een natuurbegraafplaats in het betreffend natuurgebied is, staat aangegeven op een bord. Bezoekers van het natuurgebied kunnen wandelen op de natuurbegraafplaats. Het gehele gebied is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat er graven zijn is in veel gevallen niet zichtbaar, behalve door de eventueel aanwezige houten schijf met de naam van de overledene. Wel kan de bezoeker geconfronteerd worden met een begrafenis.
Hoe voorkomen jullie dat dieren menselijke resten opgraven?
Er is een wettelijk voorgeschreven minimale diepte voor een graf: de bovenkant van de kist moet minimaal 0.65 m onder het maaiveld liggen. In Engeland, waar al veel langer natuurbegraafplaatsen bestaan, zijn geen specifieke problemen op dit gebied ervaren.
Waarom werken jullie samen met Natuurbegraven Nederland?
Natuurmonumenten heeft gekozen voor een samenwerking met Natuurbegraven Nederland omdat zij het belang van de natuur voorop stellen en zich inzetten om de natuurkwaliteit van een gebied te verbeteren. Daarmee zijn zij een logische partner, omdat ons hoofddoel het beschermen van natuur in Nederland is. We verwachten een toename van het aantal soorten dieren en planten op plekken waar we een natuurbegraafplaats inrichten, omdat we met de inkomsten extra kunnen investeren in het gebied. Natuurbegraven Nederland maakt het begraven mogelijk en Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt het natuurgebied tot in de eeuwigheid.
Wat verdient Natuurmonumenten hieraan?
Natuurmonumenten ontvangt een vergoeding van Natuurbegraven Nederland, zoals bij alle gronden die in erfpacht worden uitgegeven. Dankzij deze inkomsten kunnen we meer voor de natuur doen: nieuwe natuurgebieden aankopen en de natuurkwaliteit van een gebied verbeteren. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland maken voor iedere natuurbegraafplaats afspraken over de bijdrage die naar Natuurmonumenten gaat. We gebruiken dit geld om extra natuurprojecten in het gebied uit te voeren. Dat kan gaan om meer natuur, versterking van de kwaliteit van bestaande natuur, of om meer of betere belevingsmogelijkheden.
Zijn er al natuurbegraafplaatsen geopend?
Natuurbegraven Nederland heeft drie natuurbegraafplaatsen geopend, namelijk Heidepol in Arnhem , de Maashorst in Schaijck en Schoorsveld in Heeze.
Op welke locaties komen natuurbegraafplaatsen?
Natuurmonumenten onderzoekt in verschillende provincies de mogelijkheden om natuurbegraafplaatsen te openen. Het streven is om de eerste begraafplaats bij Natuurmonumenten in 2018 te openen. Er zijn concrete plannen voor een natuurbegraafplaats op landgoed Huis ter Heide bij Tilburg en Landgoed Jachtslot de Mookerheide bij Mook.
Wat is de betrokkenheid van Natuurmonumenten bij de ontwikkelingen in de Bonnenpolder?
Natuurmonumenten werkt samen met Natuurbegraven Nederland, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en een groep betrokken bewoners, ondernemers en overheidsorganisaties aan een ontwerp voor de Bonnenpolder. Samen met de omgeving werken we naar een passend ontwerp met meer ruimte voor natuur waarbij de karakteristieke openheid van het polderlandschap behouden blijft. Een unieke kans om in een keer de natuur hier met een groot stuk uit te breiden en te zorgen dat de polder niet versnipperd raakt.Â
Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.
Wat is Natuurbegraven?