Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zebrabomen op landgoed ’t Waliën?

25 april 2025 | Jantine Wesselink

Langs de Lochemseweg tussen Zutphen en Lochem ligt landgoed ’t Waliën van Natuurmonumenten. Langs de oprijlaan staan monumentale beuken. Een deel van de beuken heeft een witte stam. Van het afstand lijkt het net een zebrapad. Dat is even een gek beeld maar dit is bewust gedaan. Namelijk om de beuken te beschermen tegen zonneband.

beuken gewit 't Waliën

Schorsbrand

Een beuk heeft een dunne schors van maar 4 a 5 mm en komt daarom het best tot zijn recht in de schaduw. Beuken zijn uiterst gevoelig voor de krachtige middagzon, vooral aan de zuidwestelijke kant van zijn stam. Komt een beuk om wat voor reden dan ook toch in de zon te staan dan ligt zonnebrand op de loer en mogelijke zelfs schorsbrand. Dan verbrandt het cambium, het weefsel vlak onder de schors waardoor de boom telkens dikker groeit

Jute of witten

Het beschermen van beuken tegen zonnebrand gebeurd al eeuwen. Meestal wordt de boom dan omwikkeld met jute. Maar moet echter elke twee à drie jaar worden vervangen. Witten is veel efficiënter. 

Het middel dat we op ’t Waliën gebruiken beschermt de boom 6 a 7 jaar en is uiteraard op natuurlijke basis. We behandelen de bomen met een voorstrijkmiddel, waarna wij de te behandelen plekken wit kalken. 

restant jute op gewitte beuk 't Waliën

Eenmalig

De verwachting is dat dit middel eenmalig toegepast hoeft te worden, omdat  de schaduwomstandigheden rondom de bomen verbeterd zijn als het middel is uitgewerkt. Enerzijds omdat de stam dan in de schaduw van andere bomen of struiken is komen te staan. Anderzijds omdat de boom zelf uitlopers heeft gemaakt. 

Mocht deze methode ons goed bevallen dan gaan we het zeker op andere plekken in gebieden van Natuurmonumenten in De Graafschap toepassen.

gewitte beuken 't Waliën tegen zonnebrand
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink