Tuintip van Sanne - wilde bloemen zaaien
De vijver achterin de tuin is niet meer. Veertien ladingen prachtige rulle grond, een buurjongen met een shovel en het gat was dicht! Weken liepen mijn man en ik rond het nieuwe stuk: Wat zullen we ervan maken? Een nieuwe moestuin, een boomgaard of gras? De mogelijkheden zijn eindeloos, keuzestress dus! Omdat onze bijen vlakbij staan lijkt een bloemenweide ook een goed idee, maar hoe pak je dat aan? Welke bloemen zijn geschikt en hoe zaai je dat?
Op internet vind je veel recepten voor bloemenweides. Moet je weer kiezen! Gelukkig is de grond waarin je zaait belangrijk voor wat er opkomt, dus ik laat me leiden…Wat groeit er op arme zandgrond? Ik meng zaden van kamille, klaprozen, korenbloemen, duizendblad en een zakje zaden van wilde bloemen met een kruiwagen zand en strooi het over de nog steeds zo kale grond. Zachtjes inrollen, om de zaadjes contact met de bodem te geven en het grote wachten begon.
Twee weken later schuifel ik op mijn hurken langs het randje van het ingezaaide stuk. "Ja hoor, groene sprietjes!", zeg ik, "Ik geloof dat er iets groeit. Nu maar hopen dat het bloemen geeft!"
Heb je niet zoveel geduld en wil je in je tuin direct bloemen? Plant dan bloembollen zoals kievitsbloem, sterhyacint of vogelmelk in het grasveld. Let op dat je de groene bladeren niet afmaait. In ieder geval niet in de eerste 6 weken na de bloei. Deze bladeren maken het bolletje voor volgend jaar. Geeft niks als je even niet kunt maaien. Insecten vinden lang gras geweldig. Met kou kunnen ze erin wegkruipen en als de zon schijnt warmen ze zich op de stengels op. Laat eens een blokje gazon staan en maai het pas na 15 juni, net zoals Natuurmonumenten dat doet.
Ook zin in een tuin vol wilde bloemen of een bloemrijke buurt?
Vraag de gratis toolkit aan om zelf aan de slag te gaan