Tijdelijke stop herstelwerkzaamheden Kleine Meer in broedseizoen
Eind 2024 jaar begon Natuurmonumenten West-Brabant met herstelwerkzaamheden in natuurgebied Kleine Meer. “Hierdoor komt het water hoger te staan en gaan we terug naar de tijd van grotere biodiversiteit”. Boswachter communicatie en beleven: Otto de Kat legt uit wat daarbij komt kijken en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt
Met een specialistische aanpak herstelt de natuur snel en kun je als bezoeker straks volop genieten. Na het broedseizoen (half juli) starten de werkzaamheden weer, ook in andere gedeelten van Kleine Meer. Dan is het noodzakelijk het hele gebied een aantal maanden voor publiek te sluiten.
Herstel leemlaag
Er is inmiddels al heel wat gedaan in Kleine Meer, een Natura 2000 gebied dat deel uitmaakt van Grenspark Kalmthoutse Heide. Otto: “We zijn begonnen aan de zuidkant van het meer en doen dit om verdroging tegen te gaan, natuurgebieden met elkaar te verbinden en de biodiversiteit van toen terug te krijgen.” Soms moet je daarbij keuzes maken, die je ook als natuurorganisatie lastig vindt. Zoals bij het saneren van een gedeelte waarin voorheen veel afval gedumpt is. Dat ging helaas ten koste van een grote eik. “Ook als boswachter vind je dat erg jammer, maar het kon niet anders want het vuil lag tot diep onder de wortels.” Dankzij de skills (én passie) van de kraanmachinist en specialistische begeleider zijn de originele hoogteverschillen terug. Nu kan de leemlaag hersteld worden en het oorspronkelijke ven weer onvervuild water naar het meer brengen.
Zakputten en granaatscherven
Onze ecoloog heeft de bodem bestudeerd en de leemlaag in kaart gebracht. Daarin zijn voor ontginning in het verleden zakputten gemaakt die we we weer gaan vullen met leem zodat het water kan blijven staan. De sloten die nog vervuild water brengen, dempen we. En overal vinden we in de grond granaatscherven. Een specialistisch detectiebedrijf verwijdert deze.
Om de munitie te kunnen benaderen moesten we de grond vrijmaken van o.a. woekerende rododendron. Nu wordt dit weer een groot verbonden heideveld, waarin dieren als salamanders goed zullen gedijen. Kappen is soms nodig om meer licht op de bodem te krijgen of omdat sommige plekken onder water komen te staan. Of om de venoever te herstellen: juist op de overgang van nat naar droog vinden insecten en andere dieren veel voedsel.
Nieuwe wandelroutes
Een kronkelende geul staat al jaren droog. Otto: “Deze is zo diep dat we hem onder collega’s de ‘Grand Canyon’ noemen, haha. Na de herstelwerkzaamheden staat ook hier weer water. Doordat het waterniveau stijgt, verleggen we sommige wandelroutes naar een hoger gedeelte.” Op de nieuwe routes ervaar je met droge voeten een gevarieerde natuur, met mooi uitzicht op het meer zonder dat je de flora en fauna verstoort. De oevers worden weer moerasachtig, ideaal voor beschermde planten.
Alle herstelwerkzaamheden gebeuren volgens een zorgvuldig voorbereid plan en voeren we uit onder programma natuur. Otto: “We willen het in één keer goed doen zodat we daarna het gebied met rust kunnen laten.”
Broedseizoen
Bij het uitkijkpunt zien we op dat moment 13 grote zilverreigers bij elkaar in het meer. In het ven rust een koppeltje wintertaling tussen de takken en produceren twee dodaarsjes hun opvallende lokroep: het broedseizoen is begonnen. Otto: “De werkzaamheden liggen nu stil om de dieren rust te gunnen in deze belangrijke tijd. Half juli beginnen we weer, ook aan de hele noordkant van het meer.” Hierdoor zijn we genoodzaakt Kleine Meer vanaf half juli tot het einde van het jaar af te sluiten voor bezoekers. Hopelijk vervolg je jouw wandeling in een van onze andere natuurgebieden bij Ossendrecht: de Ossendrechtse Duinen, Meiduinen en Noordpolder van Ossendrecht. Daarna ben je natuurlijk weer van harte welkom in Kleine Meer.
Kijk hier voor meer info en wandelroutes:
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/ossendrechtse-duinen
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/brabantse-wal/natuurgebieden/meiduinen
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/noordpolder-van-ossendrecht