Route Rondje Naardermeer tijdelijk afgesloten
Vanaf juli dit jaar starten de werkzaamheden aan de tweede fase van het project Schil Naardermeer. Deze vinden plaats in de Nieuwe Keverdijkse polder Noord en Zuid. Hierdoor is de route Rondje Naarderneer (19 km) een aantal maanden afgesloten. We verwachten dat de route begin voorjaar 2026 weer open zal zijn.
In het kort
- Rondje Naardermeer (blauwe route) afgesloten van juli 2025 tot april 2026
- Rondje Muggenbult en Laarzenpad toegankelijk
- Alternatief: heen-en-weer naar molen De Onrust (14 km)
Mochten de werkzaamheden wegens goed/droog weer eerder afgerond zijn, dan laten we dit weten via onze gebiedspagina van het Naardermeer, bij de route-informatie en via de lokale media.
Belang van project Schil Naardermeer
De natuur van het Naardermeer staat onder druk en sommige typische laagveensoorten zijn kwetsbaar of al verdwenen. Daarom wordt het watersysteem in de direct omringende polders, de Schil, aangepast en komt hier meer ruimte voor natte natuur. Zo ontstaat een uitgestrekt rietlandschap en een groter leefgebied voor kenmerkende soorten als de purperreiger, blauwborst en baardmannetje. Met de inrichting van de Schil Naardermeer ontstaat een robuuster natuurgebied.
Eerste fase al afgerond
We werken hierbij samen met de provincie Noord-Holland en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De eerste fase is in het voorjaar van 2024 afgerond, zie de video hieronder. De derde en laatste fase staat gepland voor 2027, hier lees je meer over het project.
Waardevol Naardermeer
Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland. Deze groene oase tussen Amsterdam, Hilversum en Weesp bestaat uit enkele grote en kleine meren, verbonden door vaarten en smalle sloten. Het gebied is onderdeel van het Europese Natura 2000-netwerk en het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Er groeien bijzondere planten en er leven zeldzame vogelsoorten zoals de purperreiger, de snor en het baardmannetje. Zelfs de otter voelt zich er thuis.
Werken aan een robuust natuurgebied
Maar de natuur staat onder druk. Schoon water lekt weg en weersextremen en stikstofdepositie zorgen voor verlies van biodiversiteit. Het waterriet, dat voor veel riet- en moerasvogels belangrijk is, gaat bijvoorbeeld erg achteruit. Daarom wordt er rond het Naardermeer een natte zone aangelegd. In deze zogenaamde ‘schil’ kan het waterpeil (op een natuurlijke manier) hoger worden, waardoor er een nat rietlandschap ontstaat. Zo wordt de kwaliteit van de natuur versterkt en ontstaat een robuuster Naardermeer: voor nu en in de toekomst!
Wat het oplevert
De vernatting van het gebied in de Schil levert een afwisselend, open landschap op met natte rietvelden, bloemrijke graslanden en ondiepe plassen. Daarvan gaan veel verschillende soorten planten en dieren profiteren. Door de nieuwe inrichting gaat er meer waterriet in het Naardermeer groeien. Goed nieuws voor de purperreigers, die hier nieuw broedgebied kunnen vinden. Het waterriet verhoogt ook de kans op terugkeer van de grote karekiet en andere verdwenen vogelsoorten. Ook ontstaan er bloemrijke graslanden met dotterbloem en echte koekoeksbloem en karakteristieke poldersloten. Zo kan de Schil verder uitgroeien tot de plek waar ook soorten als roerdomp, bruine kiekendief, baardmannetje, snor, rietzanger, blauwborst, otter en ringslang graag vertoeven.