Ga direct naar inhoud
Nieuws

Partners emissiereductieplan in Catshuis: Stikstofuitstoot moet nú omlaag, tijd van uitvluchten is voorbij

12 maart 2025 | Naomi Persoon

Begin zo snel mogelijk met het daadwerkelijk verminderen van de stikstofuitstoot, er zijn voldoende plannen voor een aanpak die leidt tot daadwerkelijke versnelling van de stikstofreductie. Dat is de boodschap van VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu in het Catshuis op woensdag 12 maart.

Vooraangezicht van het Catshuis in Den haag

Alle juridische spitsvondigheden zijn uitgeprobeerd en onvoldoende gebleken. Stikstofvermindering en natuurherstel zijn de enige uitweg,  waarschuwen deze vier partijen de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel. 

Emissiereductieplan

De enige route die perspectief biedt aan ondernemers, boeren, woningzoekenden en de natuur is een samenhangend pakket om de stikstofuitstoot snel te laten dalen. Het emissiereductieplan van de vier partijen biedt een samenhangend en evenwichtig pakket met precies dat doel. Het plan focust op een gezonde, groene toekomst en een duurzaam evenwicht tussen economie en ecologie. Er is ook oog voor schoon water, biologisch boeren en ruimte voor de energietransitie. 

Basis van ons bestaan

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu: “Laten we eerlijk zijn, we zitten in deze situatie omdat de stikstofuitstoot veel te hoog is. Dat is de kern, en daar moet dringend wat aan gedaan worden. Het blijven zoeken naar uitvluchten leidt alleen maar tot nog meer gedupeerden, van bedrijven en boeren tot natuur en milieu. Stikstof is niet zo zichtbaar, maar een sluipmoordenaar van de natuur. Insecten, vogels, planten en bomen gaan eraan ten onder. Niets doen is geen optie meer.”

“Natuur is geen luxeartikel maar de basis van ons bestaan," aldus Natuurmonumenten directeur Pim van der Feltz, "Onze gezonde lucht, schoon water, voedselzekerheid en bescherming tegen de gevolgen klimaatverandering. Door te veel stikstof te blijven uitstoten, spelen we een gevaarlijk spel met onze eigen leefomgeving. In het Catshuis hebben we laten zien dat we samen onze schouders willen zetten onder een aanpak die leidt tot een daadwerkelijke versnelling van de stikstofreductie, en die daarnaast ook  nog oplossingen biedt voor andere grote opgaven zoals verbetering van de waterkwaliteit. Bovendien levert iedere geïnvesteerde euro in natuurherstel het zesvoudige op, wat nu weer kiezen voor uitstel een dure grap maakt. Dat geldt voor bestaande en nieuwe natuur, want als we bestaande natuur niet goed kunnen beheren, gaat die alsnog achteruit. Vergelijk het met dat je wel voldoende nieuwe huizen kunt bouwen, maar als je bestaande niet onderhoudt, daalt toch het aantal huizen.”

Economie en bouw

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “Sinds 2019 zit het land op slot. En het wordt steeds erger: Woningen worden niet gebouwd, defensie kan nergens meer oefenen. Bedrijven kunnen niet uitbreiden, vertrekken en investeringen worden geraakt. De voortdurende onzekerheid schaadt zo onze economie en onze autonomie. Juist nu we met alle geopolitieke ontwikkelingen onze eigen producten willen maken. Er zijn daarom snel maatregelen nodig waarmee de stikstofuitstoot aantoonbaar naar beneden gaat, zodat die plannen ook standhouden voor de rechter.’’

Arno Visser, voorzitter Bouwend Nederland: “Minder stikstofuitstoot is essentieel voor de bouw en infra. Zonder emissiereductie staan woningzoekenden nog langer in de rij en kun je de energietransitie op je buik schrijven. Deze ministeriële commissie benadrukt de urgentie van het stikstofprobleem wel, maar de sector snakt naar daadwerkelijke actie. Dit kabinet moet nú werk maken van haalbare plannen om stikstof te verminderen.”

Naomi Persoon is landelijk persvoorlichter voor Natuurmonumenten
Naomi Persoon

Persvoorlichter