Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nederland beschermt water onvoldoende

30 juli 2024 | Simone Prinsen

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure − een juridische procedure vanwege het niet naleven van Europese wetgeving – gestart tegen Nederland vanwege gebrekkige naleving van de Kaderrichtlijn Water. De vergunningen voor het onttrekken en lozen van (vervuild) water zijn in Nederland van onbepaalde tijd, maar zouden volgens de Commissie periodiek moeten worden herzien. Nederland leeft met het lozingenbeleid de Kaderrichtlijn Water niet na, aldus de Commissie, die ook Oostenrijk en Slovenië een aanmaningsbrief heeft gestuurd. Nederland heeft nu twee maanden om te reageren voordat de Commissie zelf verdere stappen neemt.

Dommeldal

Begin juli kwam de Maatschappelijke Watercoalitie met een breed gedragen manifest om van schoon en voldoende water een topprioriteit te maken. Een van de oproepen in het manifest is het op orde brengen van alle vergunningen om vervuild water te lozen, maar ook grip te krijgen op alle onttrekkingen van grondwater. De ondertekenaars van het manifest stellen dat de slechte staat van onze wateren niet alleen de natuur, landbouw en drinkwaterbronnen bedreigt, maar ook juridische en economische problemen kan veroorzaken. Denk aan vergunningstops en beperkingen voor de bouw van nieuwe woningen en infrastructuur. 

Werk aan de winkel
Welzijn en welvaart voor iedereen in Nederland is afhankelijk van voldoende, schoon en betaalbaar water. Maar we hebben te maken met verdroging en ons water is ernstig vervuild. Gebrekkige grip op lozingen en onttrekkingen dragen bij aan deze problematiek. Nederland heeft nu twee maanden de tijd om te reageren alvorens de Commissie over gaat tot vervolgstappen, zoals de zaak voorleggen aan het Europese Hof van Justitie met eventuele boetes tot gevolg. Teo Wams, directeur natuurbeheer Natuurmonumenten; “het verzoek van de Commissie laat zien dat er werk aan de winkel is om schoon water voor mens, natuur en economie te realiseren en geeft de noodzaak aan voor het uitvoeren van de concrete voorstellen die de Maatschappelijke Watercoalitie doet.”

Maatschappelijke Watercoalitie
Elf organisaties hebben zich verenigd in de Maatschappelijke Watercoalitie: AARDige Buren, Aedes, ANWB, Biohuis, Bouwend Nederland, Caring Farmers, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, NEPROM, Vereniging Eigen Huis en Vewin  Mede namens hun achterban van ruim 6,5 miljoen Nederlanders en 5000 bedrijven boden zij aan de nieuwe minister van I&W Madlener een manifest aan met tien concrete aanbevelingen. Er moet veel gebeuren, maar de leden van de coalitie zijn bereid hun bijdrage te leveren. Wel op voorwaarde dat het kabinet een heldere koers uitzet zodat iedereen kan bijdragen en van schoon en voldoende water dus een topprioriteit maakt in het aanstaande regeerakkoord. 

Simone Prinsen
Simone Prinsen