Natuurherstel Hoge Broek bij Raalte van start
Deze week start aannemer Hoogeboom met natuurherstelwerk in natuurgebied Hoge Broek van Natuurmonumenten. Ze gaan aan het werk in een weiland van 1,7 hectare aan de Krieghuusweg in Raalte. Dit weiland wordt teruggeven aan de natuur.
De voedselrijke bovenlaag van ongeveer 35 centimeter gaat weg, zodat kwetsbare planten er weer kunnen bloeien. Denk aan orchidee, zonnedauw, ogentroost en parnassia (foto boven). Het perceel gaat zwart gekleurd de winter in, maar boswachters van Natuurmonumenten hopen volgend voorjaar al op de eerste kleurrijke planten.
Kwetsbare blauwgrasland
Het Hoge Broek is een natuurparel in het hart van Salland, bekend vanwege het zeldzame en kwetsbare blauwgrasland. De potenties voor natuurontwikkeling zijn hoog. Vorig jaar bloeiden de eerste parnassia's er! Hoge Broek heet onder kenners ook wel ‘juweel in Salland’. Ook vogels weten het natuurgebied goed te vinden. De naastgelegen zandwinplas trekt veel watervogels en de karakteristieke streekbeplanting van meidoorn en sleedoorn is een magneet voor de zogenaamde ‘plusvogels’ grasmus, glanskop en mogelijk zelfs de grauwe klauwier.
Dankzij burgers, fondsen en subsidie
Een enthousiaste groep leden van Natuurmonumenten en het IVN Raalte maken zich hard voor het Hoge Broek. In 2017 startten zij het burgerinitiatief 'Breng de parnassia terug naar Salland' waar veel mensen gehoor aan gaven. Daarnaast droegen gemeente Raalte, Fonds NME (Van Dijk Nijkamp Stichting), Floron, Rabobank Raalte, Natuur en Milieu Overijssel, Ars Donandi Slijper Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting de Leeuwenberg en het rijk (via SKNL) bij aan dit mooie natuurproject.
Praktische info
Het werk duurt ongeveer 2 weken. Uiteraard zorgen we voor zo min mogelijk overlast voor omwonenden. De bloemenpracht in het Hoge Broek is het best vanaf de Krieghuusweg te bewonderen. Vanwege de kwetsbare natuur zijn er geen recreatieve voorzieningen in het gebied zelf.