Ga direct naar inhoud
Nieuws

Najaar, het nieuwe tuinseizoen!

24 september 2024 | Astrid Schoenmaker

Vaak gaan we in het voorjaar naar de winkel om nieuwe planten te kopen. Maar wist je dat juist het najaar heel veel voordelen heeft voor planten? Boswachter Mathiska legt uit waarom en geeft 5 handige najaarstips voor een tuin vol bloemen.

Najaar is het nieuwe tuinseizoen

1. Hét ideale moment voor nieuwe planten is… NU

In de nazomer is de temperatuur vaak nog hoog en ook de bodem is lekker warm. Ideaal voor kersverse planten om ‘aan te slaan’ op hun nieuwe plek. Er is nog een voordeel in het najaar: het regent vaker dan in het voorjaar of in de zomer. En al dat water hebben planten in het begin hard nodig. Pas als ze zelf een goed wortelstelsel ontwikkeld hebben, kunnen ze op eigen benen staan en zelf water uit de bodem halen. Dit zorgt in het voorjaar voor snelle groei en bloei en dat levert weer meer nectar op voor hommels en vlinders. 

Een ideale tijd dus om nu nieuwe planten in je tuin te zetten! Koop dan het liefst planten die zonder gif opgekweekt zijn. Kijk hier waar je biologische planten en bollen kunt kopen

2. Verdeel en bloei!

Na het groeiseizoen kun je planten die uit de kluiten zijn gegroeid, scheuren. Dit werkt goed bij planten die een steeds grotere pol vormen, zoals wilde marjolein, longkruid, geraniums, vrouwenmantel  of lievevrouwebedstro. Graaf de pol met wortel en al op en hak de kluit met een spade in stukken. Plant ze uit op een ander mooi plekje, waar ze lekker de ruimte hebben om uit te groeien tot een grote, nieuwe plant.

3. Zaden verzamelen

Na de zomer veranderen de uitgebloeide bloemen in zaaddozen. Verzamel nu je zaden en bewaar ze op een droge plek in een enveloppe. Plastic is niet handig, want dan kunnen de zaden beschimmelen. Vergeet ook niet op de enveloppe te schrijven wat er in zit, noteer bijvoorbeeld naam, datum en kleur van de bloem. 

4. Eerstejaars rozetten verplaatsen

Tweejarige planten zoals stokroos en dagkoekoeksbloem, vormen het eerste jaar bladrozetten en bloeien pas het tweede jaar. Soms staan ze net op een plek, waar het eigenlijk niet uitkomt. Verplaats nu de rozetten zonder veel schade. Ze hebben nog tijd genoeg om een heleboel nieuwe worteltjes te ontwikkelen voordat ze volgend jaar in bloei gaan. Heb je er te veel? Dun ze uit of geef ze weg.

5. Zaai inheemse soorten

Inheemse planten zaai je het beste in het najaar, precies zoals de natuur zelf ook altijd doet. Met inheems bedoelen we planten die hier van nature voorkomen en helemaal afgestemd zijn op de omstandigheden in onze streken. Sommige zaden hebben een koude prikkel nodig om komend jaar te kunnen groeien.

Lang leve de laatbloeiers

We zijn 85% van de Nederlandse natuur verloren. En wat weg is, komt niet vanzelf terug. Ga dit najaar aan de slag in je tuin of balkon en geef met laatbloeiers de biodiversiteit een boost!

Vraag het gratis actiepakket aan

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan