Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer bloemen, minder tegels

20 april 2022 | Astrid Schoenmaker

Wil je meer vlinders en bijen in je tuin? Haal dan eens wat tegels uit je tuin om ruimte te maken voor bloemen en struiken. Het regenwater zakt dan ook beter de grond in. Heerlijk voor je planten! In deze tuintip vertelt boswachter Mathiska hoe je je tuin met wat kleine aanpassingen een stuk natuurlijker maakt.

Distelvlinder op kamille

Nederland heeft in totaal 3 miljard m2 aan tuin. Dat lijkt veel, maar 1,4 miljard m2 tuin is niet groen. Daar hebben vlinders en bijen weinig aan. Er is geen voedsel of schuilplek te vinden. Als we in elke tuin 1m2 reserveren voor insecten, kunnen we samen het verschil maken. Help je mee? Met een paar tegels minder, krijg je meer ruimte in je tuin voor bloemen en dus meer nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten. Maak van je tuin een thuis voor insecten. Al is het maar van 1 m2!

Hoe je dat doet? Je leest het in deze tuintip!

Tegel eruit en zaaien maar

Met één zakje bloemzaad kun je het verschil maken voor de vlinders en bijen in je tuin. Koop het liefst biologisch zaad van inheemse plantensoorten. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen en perfect zijn afgestemd met de insecten die hier leven. Je vindt ze in de betere tuincentra of online, bijvoorbeeld in onze webshop.

Zo zaai je de bloemzaadjes:

  • Maak de plek vrij van grasjes. Dit om de bloemzaadjes meer kans te geven aan te slaan.
  • Schep de grond een paar keer om.
  • Zaai het bloemzaad uit.
  • Licht harken en dan besproeien met water. Let erop dat je de zaadjes niet wegspoelt.
  • Houd de grond de eerste weken na het zaaien vochtig, maar niet te nat.
Aardhommel

Maak ruimte tussen de tegels

Leg de tegels van je tuinpad zo’n 5 centimeter uit elkaar en zet er plantjes tussen. Kies voor soorten die bijen en vlinders aantrekkelijk vinden: wilde tijm, kruipend zenegroen of sedum. Staat mooi en regenwater kan ook gemakkelijker de grond in.

Tegels met planten ertussen

Borders vol bloemen

Wil je nog een stapje verder? Verwijder dan een paar tegels uit je tuin of zelfs een hele strook. Zo krijg je meer ruimte voor bloemen met nectar voor bijen en vlinders en voedselplanten voor rupsen. Kies de juiste plant 

Trek bij een muurtje wat tegels weg en zet er een klimmer neer. Hier kun je dan een vogelhuisje en een insectenhotel in ophangen. In een kleine stap geef je de natuur in je tuin heel veel ruimte.

Geveltuin met bloemen

Maak een schuilplek van stenen

Heb je nu tegels over? Maak dan van het puin en andere stenen een muurtje of een bult. Dat hoeft helemaal niet strak te worden, want daar houdt de natuur niet van. Maak eens een plekje in de zon, in de schaduw, tegen een muurtje aan of bij je vijver. Afhankelijk van de plek maken verschillende soorten dieren gebruik van zo’n stenenstapel. Insecten kunnen erin schuilen als het regent of koud is. Ook salamanders kruipen er graag in weg.

Als je een paar grote tegels heel houdt, kan je hier ook een slaapplek voor egels van maken, een egelhuis. Leg er wat oude bladeren in, dat slaapt wat lekkerder.

Randje met stenen

Rotspartij in je tuin

Met iets meer werk kun je van je oude tegels en stenen een mooie rotspartij maken. Graaf een stuk af en gebruik deze grond om een talud te maken. Bijvoorbeeld langs je grasveld, border of tegen een muur aan. Een hoogteverschil van 20 cm is al mooi. Laat tussen de stenen ook nog ruimte open waar planten kunnen groeien en insecten hun eieren kunnen leggen. Dan is het helemaal geweldig! Tussen de stenen kun je warmteminnende planten zetten. Denk aan sedums en huislook, maar ook steenanjers, marjolein en tijm doen het hier goed.

Meer variatie in je tuin met muurtjes en minder tegels

Nog meer voordelen van minder tegels

Met minder tegels in je tuin maak je niet alleen insecten blij. Er zijn meer voordelen...Regenwater loopt sneller weg, de tuin wordt minder heet op een zomerse dag en de kans op een mierenplaag is veel kleiner. Dat zit zo: 

Onder de tegels van je terras is het lekker droog en warm. Perfecte omstandigheden voor een mierenkolonie. Vaak ligt het terras dicht bij de achterdeur en lopen de mieren zo je huis binnen waar ze een keuken vol voedsel vinden. De kolonie kan dan uitgroeien tot enorme aantallen. Als je tuin flink betegeld is krijg je een monocultuur van één soort mier, bijvoorbeeld de zwarte wegmier. In een natuurlijke tuin beconcurreren de verschillende mierensoorten elkaar en krijgt één soort niet de kans uit te groeien tot een plaag. Bovendien leven in een gevarieerde tuin veel vogels, kevers en spinnen, die dol zijn op een hapje mier.

Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast... De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk merkbaar. Het kan anders. Als we de natuur inzetten als bondgenoot, kunnen we weersextremen beter aan. Natuurmonumenten helpt Nederland klimaatproof te maken met natuur. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.

Vraag hier het gratis actiepakket aan

Meer voor je tuin

Bekijk hier alle tuintips van boswachter Mathiska

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan