Jeroen Dijsselbloem nieuwe voorzitter Natuurmonumenten
Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten. De Ledenraad stemde zojuist in met zijn benoeming voor de komende vier jaar. Dijsselbloem neemt het stokje over van vertrekkend voorzitter Hans Wijers.
‘Natuur moeten we gezamenlijk beschermen en overdragen aan de volgende generatie. Die opdracht is nu groter dan ooit. Ik voel me vereerd dat ik hier namens meer dan 700.000 natuurliefhebbers een bijdrage aan mag leveren. Daar krijg ik energie van!’
Oud-minister Dijsselbloem twijfelde geen moment toen hij de kans kreeg om voorzitter te worden van de grootste burgerbeweging voor natuurbescherming in Nederland: “Mooie en gezonde natuur is een onmisbare waarde. Ook in mijn persoonlijk leven. Maar de natuur staat ernstig onder druk. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om voor haar op te komen en te beschermen. En dat is precies waar Natuurmonumenten zich al 115 jaar voor inzet. Bovendien doet zij dit namens een indrukwekkende achterban van ruim 700.000 leden, donateurs en vrijwilligers en meer dan 200.000 kinderen die verbonden zijn aan OERRR. Ik kijk er enorm naar uit om samen met hen een bijdrage te leveren aan een nóg mooier en groener Nederland, waar niet alleen wij, maar ook onze kinderen en kleinkinderen volop van kunnen genieten.”
Bekwaam bestuurder met groen hart
Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten, is blij met de benoeming: “Jeroen Dijsselbloem is een bekwaam bestuurder met een groen hart, die intrinsiek achter onze missie staat: het betrekken van mensen bij het beschermen van onze prachtige Nederlandse natuur.” Dijsselbloem zal zich, net als de rest van het bestuur, onbezoldigd inspannen voor Natuurmonumenten.
Ruimte voor de natuur
Hoewel optimist in hart en nieren, maakt Dijsselbloem zich zorgen over de toekomst van natuur in Nederland. “Er komt veel op ons land af - denk aan de opgaven voor woningbouw en de energietransitie, maar ook de toenemende zomerdroogte als gevolg van klimaatverandering. Juist in ons kleine en drukke Nederland dat voor zulke grote uitdagingen staat, is het hard nodig om ook de natuur ruimte te geven en haar te versterken. Hier zet ik me graag voor in,” aldus Dijsselbloem.
Landbouw
Jeroen Dijsselbloem studeerde landbouweconomie en startte zijn loopbaan op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. “De Nederlandse landbouw behoort tot de top van de wereld, daar kun je alleen maar trots op zijn, maar we moeten de ogen niet sluiten voor de effecten hiervan op de natuur in ons land. Natuurmonumenten zoekt naar oplossingen door samen te werken met partijen in de hele voedselketen. Ik vind dat een goede zaak: natuur en landbouw hebben elkaar nodig. Ik hoop daar een rol in te kunnen spelen. ”
Natuurliefhebber
Oud-minister en landbouweconoom Dijsselbloem is een groot natuurliefhebber en brengt zijn vrije tijd het liefst buiten door. In de natuurgebieden van zijn leefomgeving - de uiterwaarden van de Rijn en de bossen op de Veluwe - of op zijn eigen woonerf, waar hij een bloemrijke tuin en een 8 meter lange insectenwal heeft aangelegd. Daarnaast zette hij zich persoonlijk meermaals in voor natuurprojecten in Wageningen, waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woont.
Loopbaan
Dijsselbloem werd onlangs ook benoemd tot voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en van de Raad van Toezicht van de Wageningen University of Research (WUR). In het vorige kabinet was hij minister van Financiën. Tot januari vorig jaar was hij voorzitter van de Eurogroep, het topoverleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. De landbouweconoom begon zijn politieke loopbaan als PvdA-gemeenteraadslid in Wageningen en werkte na zijn afstuderen tot 2002 als beleidsadviseur bij het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Van 2000 tot 2012 zat hij in de Tweede Kamer.