Ga direct naar inhoud
Nieuws

Internationaal FREIIA bezoek aan Schiermonnikoog

04 januari 2025 | Jacqueline Mulder

De gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten ontvingen op 18, 19 en 20 september 2024 een internationale delegatie in het kader van het Interreg project FREIIA. Vertegenwoordigers van eilanden uit Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken kwamen op Schiermonnikoog om ideeën en ervaringen uit te wisselen op het gebied van duurzame ontwikkelingen.

FREIIA Groepsfoto Schiermonnikoog

Internationaal bezoek 

Dit Interreg project loopt van 2023 tot en met 2025 en focust zich op het versnellen van duurzame ontwikkelingen op eilanden in de Noordzee-regio. Samen met kennisinstellingen, organisaties en overheden onderzoeken we op welke manier we dit het beste kunnen stimuleren op eilanden. Op Schiermonnikoog zijn Natuurmonumenten, de gemeente Schiermonnikoog, de provincie Fryslân, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen actief.

Het programma op Schiermonnikoog

We begonnen het bezoek met een avond op het strand, bij Strandpaviljoen Paal 3. Tijdens het buffet maakte de internationale delegatie kennis met jonge ondernemers van het eiland. 

Donderdag: Workshops en duurzaamheid in de praktijk

De dag begon met een workshop van studenten van de Hanze hogeschool. Studenten van de opleiding IPO (Industrieel Product Ontwerpen) onderzoeken hoe we souvenirs op het eiland duurzaam en lokaal kunnen produceren. Hiervoor zijn ze in gesprek met creatieve eilanders, en zoeken ze ook naar grondstoffen op het eiland voor de productie. In de workshop leerden ze ons om een duurzaam alternatief van onze favoriete lokale souvenirs te ontwerpen. 

Al fietsend over het eiland namen we in de middag de delegatie mee de polder in. In onze polder zijn veel ontwikkelingen gaande rondom voedselproductie, zoals de Pluktuin die ook een sociale component vervuld en de kaasproductie ‘van Schier’. We bezochten het project organische reststromen, de eerste bult met compost was net gevuld. Met dit project maken we de landbouwgronden vruchtbaarder en daarmee minder afhankelijk van input vanaf de vaste wal. Dit is goed voor het milieu. 

Aansluitend hebben we onze gasten mee het Wad opgenomen om te ervaren hoe het is om op de bodem van de zee te lopen. Dit unieke stuk Werelderfgoed met haar uitzonderlijke universele waarde en de bescherming die het zo hard nodig heeft, wilden wij graag bij onze internationale overzeese gasten onder de aandacht brengen.

FREIIA Wadexcursie Schiermonnikoog

Vrijdag: Zoetwater en wonen op het eiland

Vrijdagochtend stond in het teken van water. Schiermonnikoog is voor haar zoetwater afhankelijk van de zoetwaterbel onder het eiland. Door watergebruik te verminderen en meer water vast te houden, beschermen we deze bron. We fietsten de langs de Westerplas en de Kooiduinen, twee belangrijke plaatsen voor water. De delegatie bracht daarnaast een bezoekje aan de waterzuivering van Vitens. 

In de middag maakten we een wandeling door het dorp. We gingen in gesprek met kleine en grote lokale initiatieven in het centrum. We bekeken de bouw van het Leer en Ontwikkelcentrum (LOC), een mooi voorbeeld voor andere eilanden hoe je met een kleine gemeenschap toch educatie op het eiland kunt behouden. We raakten bij de andere school in gesprek met een vertegenwoordiger van Waddenwonen over het behoud van betaalbare woningen voor jongeren van/voor het eiland. Ook dit onderwerp speelt bij de andere eilanden. Tenslotte keken we bij een eilander die zijn eigen huis aan het bouwen is met hout, hij vertelde waar hij tegenaan loopt en hoe hij zo natuurlijk en duurzaam mogelijk probeert te bouwen.

FREIIA-Selfbuilthome-M.Abbas-Natuurmonumenten-Schiermonnikoog

 Na afloop zwaaiden we de delegatie uit, waarvan een deel nog met een garnalenboot het wad op ging. We kijken terug op een inspirerende uitwisseling waarin we veel van elkaar hebben geleerd. In mei 2025 treft deze groep elkaar weer in Noorwegen. 

FREIIA-Wave-goodbeye-shrimpvessel-Natuurmonumenten-Schiermonnikoog
Jacqueline Mulder