Herefords: grazende beheerders voor gezonde heide
De grasmaaiers zijn terug! Nou ja… onze natuurlijke maaiers dan. De Hereford runderen zijn weer vanaf midden april te signaleren in het Buurserzand. Met het voorjaar voor de deur begint voor deze rustige grazers het groeiseizoen. Tot en met november helpen ze ons het landschap open en gezond te houden.
Grazende hulp bij natuurbeheer
Al bijna vijftien jaar grazen er Herefords in het Buurserzand. Een kudde van zo’n tien volwassen dieren, vaak vergezeld door een paar kalfjes. Het zijn sobere, sociale runderen met een kalm karakter. Ze zijn particulier eigendom. In het voorjaar en de zomer hebben ze alle ruimte om zich tegoed te doen aan het gras en jonge boompjes die anders de heide zouden overwoekeren.
Waarom runderen?
Koeien grazen anders dan schapen. Schapen zijn fijnproevers: ze eten juist de bijzondere plantjes en jonge scheuten op. De Herefords doen het anders: zij pakken met hun grote tongen de grovere grassen aan. Precies wat we nodig hebben om soorten als pijpenstrootje in toom te houden. En Herefords hebben geen hoorns – wel zo prettig voor de jeneverbessen.
Een eeuwenoude traditie
Eeuwen geleden hielden boeren de heide open door te plaggen en er vee op te laten grazen. Dat zorgde ervoor dat de voedselrijke bovenlaag verdween en boompjes geen kans kregen. Te veel begrazing leidde tot stuifzand – en dat zie je ook op enkele plekken in het Buurserzand. Juist in die stuifzanden ontstonden de karakteristieke jeneverbessen.
Een natuurlijke balans
In de winter zit er weinig voeding meer in het gras, en beginnen de koeien aan de jeneverbessen – en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom worden de runderen in november weer weggehaald. Zo zorgt Natuurmonumenten met natuurlijke begrazing voor een gezonde balans in het gebied.
Wandelen met kans op koeien
Wil je de Herefords ontmoeten? Grote kans dat je ze tegenkomt tijdens een wandeling in het Buurserzand. Download hier de wandeling en laat je verrassen!