Eerste ei gevonden in de Loonse en Drunense Duinen
Eén is geen ei, leert ons een oud paasgezegde. Toch was boswachter Ilse Snoeren van Natuurmonumenten heel blij toen ze afgelopen week slechts één piepklein eitje van de bruine eikenpage ontdekte op een geknotte zomereik.
Leeft op één locatie in de duinen
De Bruine eikenpage is een zeer zeldzame en bedreigde dagvlinder, die nog voorkomt op een aantal plekken op de hogere zandgronden van Zuid-Nederland en in de duinen langs de kust. In de Loonse en Drunense Duinen leeft de soort maar op één locatie. Vorig jaar zijn er twee vlinders waargenomen tijdens een insectenonderzoek. “We weten dus dat de soort er nog zit, maar het is altijd een opluchting als je een bewijs vindt van voortplanting”, aldus de boswachter.
Houdt van schriele schrale zomereikjes
“Dit minuscule eitje is vorige zomer al afgezet en begin mei kruipt er, als we geluk hebben, een rups uit”, zegt Ilse. De bruine eikenpage heeft als waardplant de zomereik. Die heeft ze nodig om zich voort te planten. Maar deze zeldzame soort houdt alleen van kleine, wat schrale zomereikjes. Daar zet ze de eitjes allemaal afzonderlijk af op het uiteinde van takjes. “Zoeken naar meer van die eitjes, is zoeken naar een speld in een hooiberg”.
De rupsen van de bruine eikenpage voeden zich met de jonge blaadjes van de zomereik
Hakhout op de randwal
Speciaal voor het behoud van de bruine eikenpage houdt Natuurmonumenten een stukje hakhoutcultuur in stand op de randwal langs het fietspad ten westen van de Rustende Jager. Hakhoutbeheer is een oud gebruik, waarbij eens in de zes jaar een eik tot net boven de grond wordt afgezaagd. De stam schiet dan, net als een geknotte wilg, weer uit en vormt veel kleine takken die na een jaar of zes enkele centimeters dik zijn. Vroeger gebruikten mensen die takken voor het maken van stelen voor bezems en ander gereedschap of als dun brandhout. “De bruine eikenpage heeft dunne takken met jonge knoppen nodig en die vindt ze hier in de randwal met zomereiken. De rupsen voeden zich met het jonge blad van de eiken. Omdat dit het laatste bolwerk van de bruine eikenpage in de duinen is, zetten wij het hakhoutbeheer hier voort”.
Dol op bramen
“Hier langs de randwal staan ook veel bramen en dat is precies waar de bruine eikenpage van houdt”, vertelt Ilse. “Het is een vlinder die veel van zijn tijd doorbrengt met het drinken van nectar van de bramenbloesem, maar je ziet haar ook op planten zoals Jacobskruiskruid en in het bos bij de bloeiende vuilboom. In juni en juli vliegt de vlinder rond. Dus als je deze soort wil zien, houd dan vooral de bramenstruiken in de gaten”.
De bruine eikenpage haalt zijn nectar graag bij bramen, maar ook zoals hier bij het Jacobskruiskruid