Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doelen Kaderrichtlijn Water onhaalbaar zonder extra maatregelen

20 december 2024 | Simone Prinsen

De waterkwaliteit in Nederland is de afgelopen tien jaar nauwelijks verbeterd, blijkt vandaag uit de tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW). De Maatschappelijke Watercoalitie*, een breed samenwerkingsverband van organisaties met een achterban van 8 miljoen mensen en zo’n 35.000 bedrijven, pleit voor extra maatregelen en budget om ons water veilig te stellen. Deze zomer gaf de coalitie al aan hoe dit probleem met 10 concrete maatregelen snel kan worden verbeterd.

water

Nederland heeft het meest vervuilde water van Europa. Dit komt met name door meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen uit de landbouw en lozingen vanuit riolering en industrie. Dat brengt grote risico’s met zich mee voor onze gezondheid, natuur, drinkwatervoorziening, recreatie,  woningbouw en economie. In 2027 moet voldaan worden aan de Europese normen van de KRW. Ondanks de urgentie heeft het  kabinet geen aanvullende maatregelen of budgetten gereserveerd om de waterkwaliteit en droogteproblematiek aan te pakken. De Watercoalitie vindt dit onacceptabel, zeker nu de tussenevaluatie duidelijk maakt dat het huidige beleid tekortschiet.

Er is extra inspanning van de overheid nodig om de waterkwaliteit te verbeteren, ook na de uiterste deadline van 2027. De KRW evaluatie benadrukt hoe belangrijk het is om nu snel gehoor te geven aan de oplossingen die de Watercoalitie aandraagt.

Geen tijd te verliezen

In het Maatschappelijk Watermanifest staan tien maatregelen om schoon en voldoende water voor mens en natuur zo snel mogelijk te realiseren. Het kan wel, maar er is geen tijd meer te verliezen en er is nu actie nodig. De coalitie roept de regering op om deze aanbevelingen zo spoedig mogelijk te bespreken in de Tweede Kamer en te vertalen naar concrete vervolgstappen. De coalitie biedt hierbij graag haar kennis en ondersteuning aan.

Gezond watersysteem voor gezonde leefomgeving

Al sinds 2000, toen de KRW in werking trad, werkt Nederland aan schoon en voldoende water. De wettelijke deadline van 2027 komt steeds dichterbij en de druk op de kwaliteit van zowel oppervlaktewater als grondwater neemt naar verwachting ook na 2027 alleen maar toe. Een gezond watersysteem is cruciaal voor een gezonde leefomgeving waarin we kunnen wonen, werken en recreëren. Met het schrappen van het Transitiefonds Landelijk Gebied is veel budget voor het verbeteren van de waterkwaliteit verdwenen. Afdoende maatregelen om de uit- en afspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen vanuit de landbouw tegen te gaan blijven uit. Er moet ook meer gedaan worden om lozingen vanuit de industrie te verminderen en om rioolwaterzuivering te verbeteren om schadelijke stoffen zoals PFAS en medicijnresten uit het afvalwater te filteren. Alleen zo kunnen we voldoende en schoon water voor mens en natuur waarborgen.

Breed draagvlak voor maatregelen

De urgentie wordt in de hele samenleving gezien; van ondernemers tot de drinkwatersector, van techniekbedrijven tot gezondheidsfondsen, van projectontwikkelaars en bouwbedrijven tot natuurorganisaties. Daarmee kunnen de voorgestelde maatregelen in het watermanifest rekenen op brede maatschappelijke steun, De Maatschappelijke Watercoalitie vertegenwoordigt ruim 8 miljoen Nederlanders en ruim 35.000 bedrijven. 

*De maatschappelijke watercoalitie bestaat uit AARDige Buren, Aedes, ANWB, Biohuis, Bouwend Nederland, Caring Farmers, Diabetes Fonds, KCAF Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek, KWF Kankerbestrijding, Leisurelands, Longfonds, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, NEPROM, Maag Lever Darm Stichting, MVO Nederland, Techniek Nederland, Vereniging Eigen Huis en Vewin.

 

watercoalitie
Simone Prinsen
Simone Prinsen