Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekers waarderen landgoed Nijenburg met een dikke 8

07 april 2025 | Mariska van der Leij

Landgoed Nijenburg en het Heilooërbos worden zeer gewaardeerd door de bezoekers. Bezoekers geven dit natuurgebied een mooie 8,4 als rapportcijfer. Maar wat maakt dat ze zo tevreden zijn? En wat kan nog verbeterd worden? Het bezoekersonderzoek dat het afgelopen najaar is gehouden geeft daar inzicht in.

Einde zichtas Nijenburg

Waardering van wandelaars en hondenbaasjes

Op landgoed Nijenburg, waar het Heilooërbos onderdeel van is, is afgelopen najaar een bezoekersbelevingsonderzoek gehouden. 267 mensen deden mee. Resultaat: het rapportcijfer 8,4 en dus zeer tevreden bezoekers. Een score waar Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van het landgoed, heel blij mee is. Een groot deel van de bezoekers (41%) geeft Nijenburg zelfs een 9 of 10. Ze zijn zo enthousiast, omdat ze genieten van de rust, de oude bomen en bijzondere planten en paddenstoelen, de mooie doorkijkjes en uitzichten en omdat het zo’n ideale plek is om de hond uit te laten en los te laten lopen.

Het feit dat Nijenburg dicht bij huis ligt en daardoor gemakkelijk te bereiken, vinden veel bezoekers ook een pluspunt.

Verbeterpunten

Een deel van de bezoekers wenst extra voorzieningen in de vorm van extra bankjes en prullenbakken. Andere bezoekers willen graag wat meer natuur. Het mag wat hun betreft wat wilder. Een klein deel (10%) vindt de kwaliteit van de paden niet goed genoeg, te modderig, nat en oneffen. Maar driekwart van de bezoekers is er juist tevreden over. Sommige bezoekers ervaren overlast van hondenpoep en van honden die buiten het losloopgebied loslopen. Slechts 6% van de huidige bezoekers vindt het te druk in het bos. Een derde van de bezoekers die van wat verder weg komt wenst meer parkeerplaatsen.

Voorlichting en toezicht

Natuurmonumenten wil de overlast van loslopende honden buiten het losloopgebied verminderen door meer voorlichting te geven en meer toezicht te houden. Het is belangrijk dat hondenbaasjes zich ervan bewust worden dat loslopende honden een negatieve invloed kunnen hebben op de natuur en de beleving van andere recreanten. “Sommige mensen zijn nu eenmaal bang voor honden”, licht boswachter Mariska van der Leij toe. “Daarnaast zorgen loslopende honden voor verstoring. Vogels die op de grond voedsel zoeken worden verjaagd en hazen, vossen en eekhoorns worden opgejaagd door honden die van de paden gaan. Daarom moeten honden buiten het losloopgebied jaarrond aan de lijn op het landgoed en in het bos.”

Hondenpoep

Ook hondenpoep die niet wordt opgeruimd heeft een negatieve invloed op de natuur en op de natuurbeleving van bezoekers. De vele hondendrollen leiden tot een overmaat aan voedingsstoffen, zoals stikstof. Bepaalde planten en ook paddenstoelen verdwijnen hierdoor. 

“Om dit effect te minimaliseren, is het belangrijk dat hondenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen en hondenpoep opruimen”, vindt boswachter Mariska. “En ook naar andere bezoekers is het respectvol om hondenpoep op te ruimen. Op een warme dag is het minder aangenaam in het bos, dan stinkt het op veel plekken gewoon naar poep.” Altijd de hondenpoep opruimen kan ook voorkomen dat parasieten, zoals Giardia dat flinke diarree kan veroorzaken, kunnen overgaan van hond op hond en van hond op mens.

Aan de slag

“Graag willen we iedereen bedanken die meegeholpen heeft aan het bezoekersbelevingsonderzoek”, zegt Mariska van der Leij.  “Met deze inzichten kunnen wij nu aan de slag om de natuurbeleving van onze bezoekers nog verder te verbeteren.” 

 

Mariska van der Leij