Herstelwerkzaamheden in het Zwanenwater
Vanaf begin februari werkt Natuurmonumenten aan natuurherstel in het Zwanenwater. Door het verwijderen van exoten en het aanleggen van stuifplekken zorgen we voor herstel en behoud van typische duinplanten.
Van begin februari tot medio maart en in het najaar wordt er in het Zwanenwater met de hand en met grote machines gewerkt aan herstelmaatregelen voor de natuur. Natuurmonumenten gaat op verschillende plekken exoten en jonge boompjes verwijderen. Ook worden er een aantal stuifplekken aangelegd. Met deze maatregelen werken we aan het behouden en vergroten van de biodiversiteit in dit unieke en internationaal beschermde natuurgebied. Marcel Haas, boswachter in het Zwanenwater: “Door ons dagelijkse beheer en met deze herstelmaatregelen zorgt Natuurmonumenten ervoor dat de bijzondere natuur in het Zwanenwater behouden blijft.”
Exoten
Exoten als rimpelroos en Japanse duizendknoop komen oorspronkelijk niet voor in het duin. Ze groeien zó hard, dat ze de duinen overwoekeren en de zeldzamere planten verdringen. Ook de overmaat aan voedsel in de bodem zorgt voor verstoring in de verhouding tussen de duinplanten. Struiken en jonge bomen groeien harder. Als we niet ingrijpen, verdwijnen er unieke plantensoorten en daarmee ook de dieren die daarbij horen. Vanaf begin februari worden deze exoten verwijderd.
Stuivende duinen en moeras
Natuurmonumenten zorgt met begrazing door schapen en runderen dat het duin open blijft en niet dichtgroeit. Lokaal wordt gemaaid om de voedselarme grond geschikt te houden voor de verschillende soorten orchideeën. Alleen deze maatregelen zijn niet voldoende. Vlak bij de zeereep worden dit voorjaar een aantal stuifplekken aangelegd. De duinen krijgen zo hun dynamiek weer terug. Door het stuiven komt er een dun laagje vers zand over omliggende graslanden. Dit zorgt ervoor dat de typische duinplanten voldoende kalk krijgen om goed te groeien. Soorten zoals het duinviooltje, maar ook de duinparelmoervlinder en de zandhagedis profiteren hiervan.
In het moerasgebied zijn hele stukken dichtgegroeid met wilgen en langs randen van natte duinvalleien komen jonge berken en eiken op. Door de natte ondergrond is dit lastig bij te houden. In het najaar wordt een stuk moeras hersteld, door wilgen te verwijderen. De opslag van berk en eik wordt dan ook weggehaald. Deze werkzaamheden vinden plaats in het najaar tot december. Daarnaast zal in deze periode ook controle worden gedaan op de verwijderde exoten. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door loon- en aannemingsbedrijf Jan Hes uit Castricum.
Internationaal beschermd
Het Zwanenwater bij Callantsoog is een waardevol natuurgebied. Het heeft de twee grootste natuurlijke duinmeren in West-Europa en biedt een enorme variatie aan verschillende typen landschap, zoals bloemrijke duinvalleien, moeras, heideveldjes en duintoppen. Dit zorgt voor een grote diversiteit met ook hele bijzondere en zeldzame soorten zoals groenknolorchis en galigaan. Vanwege deze rijke flora en fauna heeft het Zwanenwater een internationaal beschermde status; het is een Natura 2000-gebied (natuurgebied van Europees belang) en officieel Wetland-gebied (waterrijk natuurgebied van internationale waarde).
Kom wandelen
Wandel zelf een van de routes door de prachtige natuur van het Zwanenwater en zie waar we het voor doen. Vooral de langere wandelroute van 5 km laat je genieten van het ongerepte duingebied met schitterend uitzicht vanaf de uitkijkpunten.
De meeste werkzaamheden vinden plaats buiten het wandelgebied, dus de wandelpaden zijn gewoon toegankelijk. Je kunt doordeweeks wel werkverkeer tegenkomen.