Ga direct naar inhoud
Nieuws

Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta ontvangt officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk

02 april 2024 | Paul Begijn

Het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta ontvangt officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk. Dat betekent dat UNESCO het gebied van het Schelde estuarium zó geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek vindt dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen en opgenomen is in het internationale UNESCO Global Geopark Network, samen met onder meer de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van IJsland, en een van de diepste canyons van de wereld: Colcan in Peru.

zw

Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water -de samenwerking én de tegenwerking- nog zo zichtbaar in het landschap als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.

Grensoverschrijdend netwerk

Vijf provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) zijn initiatiefnemers voor het stevige aanvraagdossier en werken hiervoor samen met meer dan 60 gemeentebesturen, kennisinstellingen (zoals HZ/Ugent), musea (zoals Watersnoodmuseum/Mercatormuseum) en de toeristische diensten… Een huzarenstukje van publiek-private, internationale samenwerking. Natuurmonumenten is één van die partners. 

Beleving

De natuurgebieden van Natuurmonumenten in Zeeland en West-Brabant maken ook onderdeel uit van het geopark. Denk onder andere aan de natuurgebieden Zwaakse Weel, Heggengebied, Verdronken Land van Zuid-Beveland, Zuidkust van Schouwen en Dintelse Gorzen. In deze gebieden maak je kennis met de prachtige flora en fauna van het gebied, maar ook de ontstaansgeschiedenis en uitdagingen waar we voor staan. 

Paul Begijn
Paul Begijn