Wandelen met de hond op het Rotterdams platteland
Heerlijk met de hond wandelen op het Rotterdams platteland? Dat kan, maar houd je wel aan de regels, verzoeken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren op het Rotterdams platteland. Maar waarom eigenlijk? En waar gelden welke regels? Dat leggen we uit!
- Melkschuur Zuidpolder
Landscheiding, Berkel en Rodenrijs (ZH) - Alle tips
Natuurmonumenten wil iedereen ruimte bieden om van de natuur genieten. Of je nu alleen bent, met familie, vrienden of met de hond. Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten: “We zeggen wel eens gekscherend: er zijn 17 miljoen manieren om van de natuur te genieten. En om al deze typen recreant een plek te bieden, hebben we zorgvuldig gekeken wat waar kan en wat niet.” Besef dat je te gast bent in de natuur en er daarom regels gelden.
Bekijk de kaart voor de plekken waar je met de hond mag wandelen
Op het Rotterdams platteland hanteren we verschillende regels voor hondenbezitters:
- Honden toegestaan, mits aangelijnd
- Honden toegestaan, ook loslopend
- Honden niet toegestaan
Op deze kaart hebben we inzichtelijk gemaakt waar honden aangelijnd, los of helemaal niet toegestaan zijn. Bekijk de kaart hier >>
Honden niet toegestaan, maar waarom eigenlijk?
Op de struinroutes in de polders zijn honden niet toegestaan. Hier is een logische reden voor die niet alom bekend is. Boswachter Maurice Kruk legt het uit: “De weilanden op het Rotterdams platteland worden verpacht aan boeren. Op deze manier werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren samen. Wanneer er honden in een grasland lopen, kan een boer dit gras niet meer gebruiken om koeien in te laten grazen of om te hooien en in de wintermaanden te voeren aan zijn vee. Uitwerpselen van honden kunnen namelijk de neospora-parasiet bevatten. Een vervelend beestje die een miskraam of vroeggeboorte bij koeien veroorzaakt. Logisch dat een boer dit gras dus niet aan zijn koeien kan geven.”
Ook kiezen we ervoor om honden in de weilanden niet toe te laten, omdat:
- de uitwerpselen zorgen voor bemesting van de graslanden die we juist proberen te verschralen. Van een enkele hond is het misschien niet zo veel, maar met vele honden bij elkaar kan dat toch behoorlijk oplopen, tot boven de kritische depositiewaarden aan stikstof;
- het voor vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten niet zo fijn is om tijdens het maaien met een bosmaaier de uitwerpselen rond te zien vliegen en in het gezicht te krijgen. Mensen kunnen ook ziek worden van bacteriën, wormen en schimmels in de uitwerpselen.
Verstoring van dieren
Daarnaast zijn bijna alle dieren in de natuur bang voor honden, ook als ze niets doen. Vee van de boer, reeën, hazen, muizen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad.
Bij vogels geldt dat ze vaak voedsel op de grond zoeken. Door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Dit kost veel energie en daardoor eten ze minder. Als dit vaak gebeurd, worden de vogels zwakker en kunnen ze sneller ziektes krijgen en er zelfs aan dood gaan. In de broedtijd leggen ze minder of zelfs helemaal geen eieren. Met als gevolg dat er minder jonge vogels bijkomen. Weidevogels broeden op de grond. Op het moment dat ze te vaak verstoord worden, vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren.
Dit zijn gevallen die de boswachters van Natuurmonumenten absoluut willen voorkomen. Het kan bijna niet anders dat een dierenvriend zoals een hondenbezitter het hier grondig mee eens is!
Waar mag je dan wel komen?
Natuurlijk willen we de hondenbezitters wel passende alternatieven bieden, zodat ze van de mooie natuur kunnen genieten. Dit doen we door:
- In de Zuidpolder een gedeelte niet te verpachten aan boeren, maar open te stellen voor honden en hun baasjes. Voor een deel moet de hond daar aangelijnd, maar er is ook een deel waar de honden los mogen lopen, zie de kaart;
- Op het Polderpad kun je altijd met de hond wandelen. Sommige delen aangelijnd, andere delen ook los. Dit staat op de bebording aangegeven;
- Ook op Buitenplaats De Tempel zijn honden (met uitzondering van het poldertje) toegestaan, mits aangelijnd.
Om ook een plek te bieden waar honden naar hartenlust kunnen spelen en rennen, hebben de boswachters hier een hondenlosloopveld aangelegd. Deze vind je direct naast de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel.
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Melkschuur Zuidpolder
- Landscheiding, Berkel en Rodenrijs (ZH)
- Rechtstreeks