Column stadsboswachter Maurice: Plantertje groot, boompje dood
Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
Plantertje groot, boompje dood
Laatst reed ik met mijn ouders even een omweggetje langs hun oude woonhuis. We waren benieuwd hoe het er bij stond nu ze al weer enige tijd terug waren verhuisd en het huis bewoond werd door nieuwe bewoners. Het viel direct op: álle bomen en struiken in de tuin waren afgezaagd c.q. verwijderd. Ook de grote fijnspar stond er niet meer. Die was in 1959 door een leidinggevende van mijn vader als jong boompje meegenomen van de Veluwe. Mijn vader heeft het boompje toen zelf in de tuin geplant, nog voordat het huis helemaal afgebouwd was. Aangezien ik pas na die tijd ben geboren is de spar dus gedurende mijn hele leven aanwezig geweest. Tot nu.
Nu heb ik ooit geleerd dat naaldbomen eigenlijk niet zo passend zijn voor landschappelijke beplantingen op zeeklei. In die zin wellicht geen ramp dat de boom er niet meer is, hoewel voor een tuin natuurlijk andere regels gelden. Overigens is er een leuk ezelsbruggetje om te onthouden met wat voor soort naaldboom je te maken hebt. Als kind gehoord van een boswachter van het Kralingse Bos. Bij naaldbomen gaat het om het aantal naalden: Spar = Solo (één naald), Den = Duo (twee naalden aan elkaar) en Larix = Legio (een bundeltje van meerdere naalden aan elkaar).
Maar goed, nu was de spar dus niet meer, meer dan 50 jaar na de aanplant. Voor een boom die zeker wel zo’n 100-150 jaar oud kan worden dus nog niet echt op hoge leeftijd. Het spreekwoord: boompje groot, plantertje dood was nu eigenlijk omgekeerd.
Ook in mijn werkgebied het Rotterdamse platteland zijn (en worden) er o.a. langs de Doenkade de nodige bomen gekapt t.b.v. de aanleg van de nieuwe rijksweg A13/A16. Deze bijzondere levende wezens maken plaats voor asfalt en blik. En net als bij de fijnspar in de tuin van mijn ouderlijk huis zal ik ze voortaan moeten missen.
Meer stadsboswachter Maurice?
Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!
Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>