Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice Kruk: Openheid van zaken

26 juni 2024 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk

Openheid van zaken

Midden-Delfland is een van de oudste poldergebieden van ons land. Het veenweidegebied is een groene buffer tussen de dichtbevolkte steden Rotterdam, Den Haag en Delft. Een agrarisch cultuurlandschap van open polders, waar koeien grazen. De melkveehouderij is dan ook de meest voorkomende landgebruiksvorm. Natuurwaarden zijn uiteraard verbonden aan dit type landschap.  Belangrijk onderdeel daarvan vormen de weidevogels. Veel overheidsbeleid (van rijk, provincie en gemeente) is dan ook gericht op het behoud van deze vogelgroep, die landelijk al jaren terug gaat in aantallen. Nederland is internationaal gezien een van de belangrijkste broedplaatsen, dus die beleidsaandacht is zeker verdiend. Maar weidevogels zijn niet de enige natuurwaarden en zijn ook lang niet overal in het gebied (meer) aanwezig. Een goed gebied voor weidevogels is meestal minder goed leefgebied voor heel veel andere soorten. Daardoor is de biodiversiteit in goede weidevogelgebieden relatief laag. Wat nogal eens vergeten wordt, is dat het uitsluitend waarde toekennen aan ‘open landschap’ in feite een waardering is van een sterk verarmd oud cultuurlandschap. Wie op oude kaarten kijkt, zal versteld staan van de hoeveelheid aan beplantingen die er destijds waren.

Het zou daarom wellicht een goede zaak zijn als, naast beleidsmatige bescherming voor weidevogels, er beleid zou zijn voor algemene biodiversiteit. Zodat er biodiversiteitbevorderende ontwikkelingen zouden kunnen plaatsvinden die géén nadelig effect hebben op de weidevogels, maar die nu beleidsmatig niet mogelijk zijn. Dit soort ontwikkelingen zouden in de eerste plaats goed kunnen plaatvinden in gebiedsdelen waar zich geen weidevogels (meer) bevinden. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelkansen voor akkervogels (= meer ruimte voor andere teelten dan gras of mais), of de aanplant van bijvoorbeeld struwelen. Dit soort ontwikkelingen kunnen eveneens bijdragen aan verduurzaming van de landbouw, bijvoorbeeld meer voedergewassen van eigen grond, agroforestry, enzovoort. Daarnaast zouden ontwikkelingen mogelijk zijn die (aantoonbaar) geen nadelig effect hebben op weidevogels als die wel in de nabijheid zijn. Bijvoorbeeld kwaliteitsverbetering van erfbeplantingen, kleinschalige tuinbouw in de bebouwingslinten. Voor een nog mooier en biodiverser Delfland!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter