Column stadsboswachter Maurice Kruk: Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is
Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is
April is de maand waarin veel vogelsoorten hun territoria gaan innemen. Het eerste gezang van koolmezen, zanglijsters en merels, soms al in maart, kondigt de prille lente aan. Een genot om weer te horen na de lange stille winter. Sommige vogelsoorten starten hun gezang vanwege de toenemende hoeveelheid licht. Andere reageren op de stijgende temperatuur. De melodieuze zang van de merel is misschien wel de mooiste. In 2010 werd de merelzang verkozen tot de mooiste van alle vogels in Nederland. Twee jaar later werd de zang zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid.
In de bosschages rond het beheerkantoor van Natuurmonumenten in de Ackerdijkse Plassen klinkt opeens weer een uitbundig vogelconcert in de vroege ochtend. En boven de weilanden schalt de roep van de kievit, grutto, tureluur en scholekster.
Vele trekvogels keren omstreeks april weer terug uit hun winterkwartieren. Zij kondigen hun terugkomst vaak met gezang aan. Het is dan ook een mooi moment als je weer de eerste tjiftjaf, blauwborst of fitis van het nieuwe jaar hoort. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de terugkomst van de boerenzwaluw, huiszwaluw en tegen het einde van april de gierzwaluw - allen te zien en horen bijvoorbeeld in de Zuidpolder Berkel of Polder Schieveen - maken duidelijk dat de lente echt goed op gang is gekomen.
Voor mensen klinkt vogelgezang wellicht als muziek, voor de vogels zelf is het niets minder dan oorlog en vrede. De vogelmannen verdedigen immers met hun geluid hun territorium tegen rivalen, en tegelijkertijd trekt het mogelijke vrouwelijke partners aan. De vrouwen zelf blijven stil. Hoewel, er is één uitzondering: het vrouwtje roodborst zingt in het najaar en de winter, om haar gebiedje af te bakenen. Maar de meest onverwachte zanger in de dierenwereld die zó hoog zingt dat mensen het niet eens kunnen horen, is toch wel de mannetjesmuis. Die blijkt ware serenades te zingen om vrouwtjes het hof te maken (Youtube: Male Mouse Singing To Woo Mate {Duke University Research}).
Meer stadsboswachter Maurice?
Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!
Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>