Column stadsboswachter Maurice Kruk: Boer en boswachter
Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
Boer en boswachter
In mijn woonplaats staat een bord met de tekst ‘Wie boeren niet eert, heeft van het verleden niets geleerd’. Ik ben benieuwd aan welke historische gebeurtenis(sen) hier wordt gerefereerd. Misschien de Grote Sprong Voorwaarts van Mao om van een agrarische samenleving een industriële te maken? Met hongersnoden als gevolg. Of de collectivisatie van de landbouw in de voormalige Sovjet Unie, leidend tot drastische productiedaling? Er zijn echter ook voorbeelden te vinden waar juist een te grote verheerlijking van het boerenbestaan niet best uitpakte. In Cambodja bijvoorbeeld waar Pol Pot en zijn handlangers met brute kracht een socialistisch-agrarische samenleving van het land wilden maken, waarbij alle tegenstanders uit de weg werden geruimd. Of dichter bij huis, het beleid van de Nederlandse regering na de eerste wereldoorlog om het iedereen mogelijk te maken boer te zijn, met als gevolg veel armoede onder boeren. Afijn, het bord is een restant van boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, waar boer en boswachter soms tegenover elkaar werden geplaatst. En dat is jammer, want ze kunnen ook wat aan elkaar hebben. Welke toekomstmogelijkheden zouden er bijvoorbeeld zijn voor de landbouw in een sterk verstedelijkende omgeving zoals in de Noordrand van Rotterdam? Nog altijd ligt er in een deel van Polder Schieveen een bestemming bedrijventerrein. Nu een groot deel van de polder (weidevogel)reservaat is, hebben zowel boer en boswachter er baat bij dat de polder open blijft. Agrarisch medegebruik in de natuurgraslandgebieden heeft waarde voor de boer, in de vorm van veevoer, beweidingsruimte, mestplaatsingsruimte en Europese landbouwsubsidie. Er zijn berekeningen en voorbeelden die laten zien dat een extensief graslandgebruik op een deel van de gebruikte grond per saldo meer kan opleveren dan alles heel intensief bewerken. Voor een natuurorganisatie levert agrarisch medegebruik pachtgelden op. Maaien en weiden is iets dat de organisatie niet allemaal zelf hoeft te doen. Wederzijds voordeel dus. Wat niet wegneemt dat er natuurlijk óók tegenstrijdige issues zijn. Maar het is goed te beseffen dat er niet uitsluitend en alléén maar tegengestelde belangen zijn.
Meer stadsboswachter Maurice?
Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!
Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>