Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Herfst

31 oktober 2018 | Natascha Hokke

Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad! De column van boswachter Maurice Kruk verschijnt maandelijks in De Heraut, bijlage Goed Wonen.

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Herfst

In de herfst laten de bomen massaal hun blad vallen. Dat is naast de dalende temperatuur ook het gevolg van afnemende daglengte. Voor sommige mensen is deze tijd van mist, kleurend & vallend blad, verwelken van bloemen, opkomende paddenstoelen en toenemend donkere dagen - kortom een in haar schulp terugtrekkende natuur - een wat sombere aangelegenheid. Voor anderen juist één van de mooiste tijden van het jaar. Want zeg nu zelf, mist boven de weilanden met koeien, een oranjerood opkomend zonnetje, bomen die met felgekleurde rood, bruin en geel getinte bladeren schitteren in de ochtendzon, dat is toch prachtig? En dan die bergen met blaadjes! Als kind kon ik mij daar samen met mijn vriendjes kostelijk mee vermaken. Omdat er een rij Italiaanse populieren in onze straat stond, was er behoorlijk wat blad voorhanden. We bouwden er muurtjes en een soort iglo’s mee, waadden al schoppend door de bergen bladeren heen en gooiden ze in de lucht om een bladerdouche te ontvangen of om te zien hoe ze werden meegevoerd door de wind. Ook nu nog brengt de geur van populierenblad, vermengd met die van warme, vochtige aarde dit soort herinneringen boven.

Helaas geniet niet iedereen van bladeren. Massaal wordt er in tuinen geveegd, geharkt of met een bladblazer blad geruimd dat het een lieve lust is. Natuurlijk is dat op sommige plaatsen nodig, maar lang niet overal. Een bladerdek vervult belangrijke functies zoals bescherming tegen vorst, verminderde onkruidgroei, schuilplaats voor insecten en overwinteringsplaats voor egels. De insecten die tussen de bladeren leven zijn op hun beurt weer een belangrijke voedselbron voor veel vogels in de voor hen moeilijke winterperiode. Veel bodemfauna is afhankelijk van bladeren, die ze omzetten tot belangrijke voedingsstoffen voor de bodem. Niet onbelangrijk: de wormen die het bladafval verwerken, zorgen voor een goede luchtige bodemopbouw. En oh ja, het spaart natuurlijk zeeën van tijd als niet elk blaadje uit de tuin hoeft te worden verbannen!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter