Column boswachter Maurice: Dood hout leeft
Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
In zeker opzicht zit er in dood hout meer leven dan in levend. Dood hout vormt namelijk een ideale leefomgeving voor veel soorten kevers zoals bastkevers, boktorren, prachtkevers en bladsprietkevers. Maar niet alleen kevers, ook voor bijvoorbeeld een groot aantal soorten mieren, vliegen, wantsen, vlinders, pissebedden, springstaartjes, slakken, vleermuizen, vogels, paddenstoelen, mossen en korstmossen is dood hout van levensbelang. En daar komen de talrijke soorten die dood hout gebruiken voor hun overwintering nog eens bij.
Het ene dode hout is het andere niet. We onderscheiden zogenaamd staand en liggend dood hout. Vanwege grotere vochtlevering uit de bodem verteert liggend dood hout meestal sneller dan staand dood hout. Staande dode bomen zijn relatief droog in de top en vochtiger naarmate je dichter bij de grond komt. Dit levert dus verschillende milieus, waardoor verschillende dieren ervan kunnen profiteren. Sommige droogte- en warmteminnende kevers komen bij een dode boom daarom vooral in de takken van de kroon voor. Een staande (grotere) dode boom heeft als bijkomend voordeel boven een liggende, dat deze geschikt kan zijn voor vogels die in de holten broeden.
Omdat de natuur altijd inspringt op de mogelijkheden die er zijn, is het dus helemaal niet vreemd dat dood hout door vele organismen wordt benut. Sommige mensen storen zich echter aan de aanwezigheid van dood hout in een gebied. Het zou niet netjes zijn, geen gezicht e.d.. Maar netheid is niet iets waar je als boswachter op beheert. Het gaat er juist om diverse milieus te scheppen waar de natuur op in kan spelen. Dood hout is daarin - zoals uit het voorgaande mag blijken - een zeer waardevolle toevoeging. Daarom staan er in de Zuidpolder nog diverse dode bomen, en zijn er ook dode bomen en grotere boomstammen neergelegd (in de wilde-bloementuin bij de Melkschuur). Die laatste doen ook nog eens dienst als mooie opwarmplekken voor vlinders en libellen. Kortom, dood hout doet leven!
Meer stadsboswachter Maurice?
Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!
Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>