Aantallen weidevogels Polder Noord-Kethel gegroeid
De grutto, tureluur en kievit hebben hun plek gevonden onder de rook van Rotterdam. En wel in Polder Noord-Kethel, een natuurgebied gelegen naast de Schie. Een aantal jaar geleden broedden hier slechts enkele weidevogels. Nu vinden tientallen hier een broedplek.
Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten pakt het schema met het aantal broedpaar van 1979 tot 2016 erbij. “Het is bijzonder om te zien dat na jarenlange daling in Polder Noord-Kethel een explosieve groei te meten is. De omstandigheden in het natuurgebied zijn nu zo optimaal dat iedere weidevogel hier zijn nestje wilt bouwen. Er zijn nu zelfs meer kieviten dan in het relatief goede weidevogeljaar 1979 (86 ten opzichte van 57)! En ook de grutto's zijn bijna weer op dit niveau. (49 ten opzichte van 54).”
Landelijke achteruitgang
Het gaat dus weer goed in Polder Noord-Kethel. “Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend”, legt boswachter Martijn van Schie uit. “In Nederland is al jarenlang een daling van 5% van het aantal broedende weidevogels te zien. In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland zelfs 50% achteruit gegaan.” Daarom luidde Natuurmonumenten tijdens de start van de lente met een radiocampagne het nationaal weidevogelalarm. De actie moet aandacht vragen voor de situatie van deze typisch Nederlandse vogels die zo kenmerkend zijn voor het authentieke Nederlandse boerenland. Er is hoop voor de weidevogel. “Natuurmonumenten werkt erg hard om samen met de voorlopers onder de boeren deze oer-Hollandse weidevogels te beschermen, onder andere in Midden-Delfland en op het Rotterdams platteland”, aldus boswachter Martijn van Schie.
Fotograaf: Teun Veldman
Fotograaf: Ed Zijp
Bron: Natuurmonumenten Anders boeren
Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens boeren we zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Grasland is natter dan in modern boerengrasland. Dit zorgt ervoor dat het gras niet te snel groeit en kuikens niet verstikken in het gras. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de weidevogelkuikens alle tijd om op te groeien. De afwisseling van polderbloemen, kruiden en gras zorgen voor voldoende insecten, zodat de weidevogels hun buikje rond kunnen eten.
Weidevogelorkest
De weidevogels laten zich in de polder goed zien én horen. Dwars door de polder liggen enkele fietspaden en er is een groot uitkijkpunt gebouwd. Boswachter Martijn van Schie: “Ga er eens heen en neem de tijd. Het weidevogelorkest hoor je op niet zo heel veel plaatsen meer in de polder, maar hier dus nog wel.”